Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Hány olyan 4 jegyű pozitív...

Hány olyan 4 jegyű pozitív egész szám van, amelyben a 4-es és 5-ös számjegyek közül a, legalább az egyik b, mindkettő szerepel?

Figyelt kérdés

2022. okt. 1. 18:15
 1/6 anonim ***** válasza:

Összesen 9*10*10*10=9000 négyjegyű szám létezik.

a) Érdemesebb úgy számolni, hogy azt nézzük meg, hogy mikor melyik nincs:

-nincs 4-es: 8*9*9*9 esetben.

-nincs 5-ös: 8*9*9*9 esetben.

Ezeket levonva a 9000-ből kapjuk azon számok számát, amelyekben legalább az egyik van.

b) Itt is ugyanúgy számolhatunk;

-egyik sincs benne: 7*8*8*8, ezt levonva a 9000-ből kapjuk azoknak a számoknak a számát, amelyekben 4-es és 5-ös is előfordul.

2022. okt. 1. 18:46
 2/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm, de a végét nem biztos, hogy értem...

Ha levonjuk az összesből azokat, amelyekben nem fordul elő 5 ös és 4-es sem, akkor nem csak azok a számok lesznek az eredmények között, amelyekben 4es és 5ös is van, hanem pl. ilyenek is:4444,4320,5320

2022. okt. 1. 19:21
 3/6 anonim ***** válasza:

Igazad van, valamit nagyon benéztem...

A b)-ben számoltak adják az a)-ra a megoldást.

Az a)-nál úgy számolunk, hogy megnézzük, hogy az adott szám 1;2;3;4 4-est tartalmaz (ugyanez az 5-ösre), a kettőt összeadjuk, majd a b)-ben kapott eredményt levonjuk belőle.

2022. okt. 1. 20:21
 4/6 A kérdező kommentje:
Igen, úgy csináltam, hogy levontam a b-ben kapott eredményből azokat, amelyekben csak 5-ös van, tehát 4es nélkül, és amiben csak 4es, 5 ös nélkül
2022. okt. 1. 23:51
 5/6 anonim ***** válasza:

Egy halmazábra, illetve logikai szita ilyenkor segíthet.

Legyen A az a halmaz, ahol 4-es van benne, B pedig az, amiben 5-ös van.

9000-7*8*8*8=5416 van a két halmaz uniójában, nyilván |A|=|B|

Innentől fogva bármelyik halmazrészt számolod ki az A, B, A\B, B\A vagy a metszet közül, a többit is tudod. Sőt, továbbmegyek, akár a komplementerek is jók lesznek.

2022. okt. 2. 00:40
 6/6 A kérdező kommentje:
Oké, megértettem, először rosszul csináltam. Tehát az összes számból le kell vonni azokat, amelyek nem tartalmaznak 4-est, vagy nem tartalmaznak 5-öst. Így levonjuk azokat, amelyek tartalmaznak 4est vagy 5öst, és azokat, amelyek egyiket sem.
2022. okt. 2. 10:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!