Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Kémiai számításhoz (oldatok)...

Kémiai számításhoz (oldatok) ért valaki?

Figyelt kérdés

Két feladatot kaptunk, de nem nagyon boldogulok velük. Nagyon hálás lennék egy kis segítségért.

1. feladat: Készítsen 250ml 0,75 mol/dm3 koncentrációjú cink-acetát oldatot!

2. feladat: Készítsen 50ml 0,4 mold/dm3 koncentrációjú sósav oldatot töménx sav (cc. 37,5W%) hígításával!

Az első feladatnál eljutottam odáig, hogy kiszámoltam az oldott anyag tömegét (34,4025g) viszont az oldószer tömegét nem tudom hogyan kellene meghatározni az oldat tömege nélkül.

A második feladathoz hozzá se tudok kezdeni :(

Aki tud segíteni annak nagyon megköszönném, életmentő lenne.

2022. szept. 18. 10:44
 1/2 anonim ***** válasza:

1. Mivel az oldat végső térfogatát tudjuk, hogy 250 ml-nek kell lennie, ezért nincs szükség az oldószer tömegére. A valódi laboratóriumi hétköznapok során nem szoktuk az oldószert tömegre kimérni, hanem veszünk egy pontos térfogatmérésre alkalmas üvegeszközt (vannak erre a célra kalibrált mérőlombikok), abba beleszórjuk a port és vízzel feltöltjük a 250 ml-es jelig. Tehát ha megvan a cink-acetát tömege, akkor azt kimérjük, lombikba szórjuk, és 250ml-re kiegészítjük a térfogatot víz hozzáadásával. Van egy kevésbé pontos megoldás, ami úgy szól, hogy mivel ez egy viszonylag híg oldat, ezért a sűrűségét 1 g/cm3-nek feltételezzük, azaz 250 ml vízben fogjuk feloldani a cink acetátot, ami 250 gramm. De én a való életben az első módszert választanám.

2. Itt is hasonlóan kell elindulni, mint az elsőnél, azaz ki kell számolni, hány gramm HCl kell hogy benne legyen a végső oldatomban. Ez 0,02 mol lesz, ami grammban 0,73 gramm. Kérdés, hogy mennyi tömény sósavben van benne ennyi oldott HCl (azaz melyik az a szám, aminek 37,5%-a épp 0,73g?) Ez 1,95 g, tehát ennyi tömény HCl-t kell kimérni, és vízzel 50 ml-re kiegészíteni.

2022. szept. 18. 17:08
 2/2 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm a választ. Ezek szerint túlgondoltam a feladatot. :)
2022. szept. 19. 08:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!