Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Matematikai probléma: Hányféle...

Matematikai probléma: Hányféleképpen érhetnek célba az alábbi verseny résztvevői?

Figyelt kérdés
Adott egy verseny, ahol két, 3 fős csapat (piros és kék) tagjai versenyeznek azért, hogy minél jobb pozícióban érjenek célba, így pontokat szerezve a csapatuknak. Az 1. helyezett versenyző 6 pontot szerez a csapatának, a 6.-ként célba érő pedig 1-et, az a versenyző viszont, aki nem ér el a célig, nem kap pontot. Hányféleképpen érhetnek (vagy épp nem érhetnek) célba a csapatok versenyzői?

2022. aug. 16. 00:00
1 2
 11/11 anonim ***** válasza:

A kérdést annak tekintem ami a kérdező szándéka volt állítása szerint, ami nem házifeladat. Eredetileg a "Tudományok" kategórián belül volt a kérdés, át lett rakva a "Házifeladat kérdések"-hez. Ettől mert mások úgy gondolták hogy át kell rakni nem házifeladatnak tekintem. Mivel a kérdező -aki nem házifeladat készítő- fogalmazta meg a kérdést mint felmerülő problémát, fenntartással kezelem hogy lehet e több első vagy sem, de nem állítottam eddig sem hogy lehet, mindig is fenntartással kezeltem. Amennyiben nem lehet a választ megírták majdnem jól helyettem a konkrét összeg kiszámolása nélkül, "5 ember nem ér célba: 6!!5!" helyett 6!/5! kellett volna írni.

Vagyis ha minden helyezetből csak egy lehet, de nem célba érőből több is : 6! + 6! + 6!/2! + 6!/3! + 6!/4! + 6!/5! + 6!/6! = 1957

Ha a kérdezőt érdekli az a megoldás is ahol egy helyezetből több is lehet akkor leírom majd. Illetve jelezhetné a kérdező (nem egy kommentelő, csakis a kérdező), hogy kifejetette-e ezt hozzátenni vagy azt jelzi hogy ilyen nem is lehet az adott játékban.

2022. aug. 16. 16:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!