Amennyiben 1 liter vizet nyomás alatt 120 celsius fokig hevítek, a nyomás megszüntetését követően mennyi idő alatt hűl vissza 100 celsius fokig?
Nemtudod megszüntetni a nyomást, mert lefúj, azonnal forrni kezd.
Mire befejezi a lefújást, kiegyenlíted a nyomást már csak 100 fok lessz ha marad benne folyadék.
Minél nagyobb a légtér az 1l vized fölött, annál valószínűbb, hogy az egészet leereszted.
elméleti szinten azonnal.
amint leereszted a nyomást, egyből elkezd forrni, a forrásnak meg adott nyomáson fix a hőmérséklete.
B verzió
Pillanatszerűen megszünteted a nyomást. (Pl az edény fedele egy hasadó tárcsa, vagy pirotechnikai esztözökkel ledobod a fedelet...)
Azonnal bekövetkezik egy gőzrobbanás, ami kiviszi az edény tartalmát.
Hogy milyen arányban lesz a gőz és a víz a robbanás után, az számolható.
120 fokos víz hőtartalma meg kell egyezzen a keletkező 100 fokos víz hőtartalmával, és az átlag 110 fokos gőz hőtartalmával a párolgáshőt is beleaszámolva.
Itt teljesen realisztikusan eltekinthetünk az edény hővezető képességétől :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!