Egy logikai feladatban segítetek?
Egy rejtvényről lenne szó:
(Mozaik TK 12. o.)
Van négy kártya. Mindegyik kártya mindkét oldalán egy-egy számjegy áll. Természetesen a felénk álló oldalon lévő kártyák számát ismerjük. Legkevesebb hány kártyát kell megfordítani, hogy eldöntsük igeaz-e mindegyik kártyára a következő állítás:
Ha a kártya egyik oldalán 2-es áll akkor a másik oldalán 4-es.
Én kettőre gondolnék, hiszen megfordítjuk azt a kártyát elsőnek mondjuk amin 2-es áll. Ha a másik oldalán 4-es van, akkor stimmel. Majd megfordítjuk a 4-es kártyát is, és ha annak a másik odalán 2-es áll, akkor igaz az állítás.
Ha (legalább) egy kártyánál ez nem lép fel, akkor nem igaz.
No most a megoldólulcs ezt írja:
Van olyan eset amikor három kártyát kell felemelni, még akkor is ha feltételezzük, hogy a kártyákon a számok nem ismétlődnek.
Hát ez egyáltalán nem világos. Köszönöm előre is a segítséget!:)
8-as
Nem értem, miért lenne lehetetlen?
Hát ha az egyik oldalon 1, 2, 3, 4 sorrendben vannak a számok, attól függetlenül a másik oldalon lehet más sorrendben, és akkor sem ismétlődnek egy oldalon belül a számok, nem?
Pl:
amit látunk: 1 2 3 4
amit nem látunk 3 4 1 2 ---- és így igaz az állítás.
de most mégis a
példa kedvéért
Amúgy mint írtam a megoldókulcs is felteszi azt, hogy nem ismétlődnek a számok, tehát a másik oldalon olyan nem állhat elő, hogy 2 2 4 4 pl.
(Ha ez lehetséges lenne, akkor amúgy szerintem mindegyik kártyát meg kellene fordítani, hiszen az utolsó lap is állhat 3-4 párban pl, és ekkor az állítás nem igaz(.
10-es
semmilyen más megkötés nincsen, szóról-szóra írtam a feladatot a későbbi válaszomban.
Bemásolom a megoldást is:
Rejtvény: Van olyan eset, amikor 3 kártyát kell megfordítani, még akkor is, ha kihasználjuk,
hogy minden számjegybõl 1 van.
Kivitelezem a gyakorlatban. Most ksézítek kártyákat és megnézem.
Addig úgysem nyugszom, amíg meg nem értem.
#11, ezért kellett volna már a legelején kiírni normálisan a feladatot... Én úgy értelmeztem, hogy nincs számismétlődést, hogy a másik oldalakon nem lehet 1;2;3;4 (mondjuk lehet 5;6;7;8). És mivel látjuk a 2-est és a 4-est is, ezért nyilván nem lehetnek egymás mögött.
Akkor még egyszer;
-A 2-est mindenképp meg kell fordítanunk. Ha mögötte 4-es van, akkor jók vagyunk, ha nem, akkor hamis az állítás.
-Felfordítottuk a 2-est és 4-es volt mögötte. Szóval itt tartunk:
X | 4 | X | X
1 | 2 | 3 | 4
Ha az 1;2;3;4 számok nem ismétlődhetnek, akkor elég csak a 4-est megfordítani, mert ha amögött 2-es van, akkor igaz az állítás, ha nem, akkor nem. Szóval a "ha nem ismétlődhetnek" esetet elírták a könyvben.
Ha a számok ismétlődhetnek, akkor a 4-es kártyára NINCS SZÜKSÉGÜNK, mivel mindegy, hogy mi van mögötte, az állítást nem befolyásolja. Viszont ha az 1-es és/vagy 3-as mögött 2-es áll, akkor az állítás hamis, ezért ezeket meg kell néznünk. Tehát ebben az esetben szükséges 3 kártyát megfordítani.
Igen, igazad van, mint ahogy irtam is, hogy felreerthetoen fogalmaztam a feladatot.
Es azt is irtam emlekeim szerint, hogy ha ismetlodhetnek, akkor teljesen vilagos a 3.
Nagyon koszi a valaszt, most minden tiszta, akkor egy eliras okozott bonyodalmat.
Szep estet:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!