Hogy kell kiszámolni a szöget? (Vektoros témakör)
Az alap adatok:
A(1,-3)
B(4,7)
C(5,1)
Az oldalak hosszát sikeresen kiszámoltam:
|AB|=√109
|AC|=√32
|BC|=√37
Kerülete meg≈22
Ebből milyen képlettel tudom kiszámolni a szögeket?
Ha az oldalak hosszából akarod kiszámolni a szögeket, akkor a legegyszerűbb, hogyha felírod a háromszögre a koszinusztételt.
Lehet máshogyan is, például skaláris szorzattal, vagy kiszámolhatod a háromszög területét Héron-képlettel, és akkor a szinuszos területképletből ki tudod számolni a szögeket (ez utóbbi lehetőség „csapdát” rejthet).
Szóval szerintem maradj a koszinusztételnél.
És a sima a,b,c vektor?
Mert van ez a képlet
a×b=|a|×|b|×cos gamma
Ebből tudom, akkor eddig
a×b=√109×√32×cos gamma
Nem túl szerencsés most a szorzás jelölésére az × jelet használni, mert azzal a vektoriális szorzatot szokás jelölni, az pedig teljesen más. Úgyhogy maradjunk ennél:
a*b=√109*√32*cos gamma
Azt kell tudnod, hogy a bal oldalon hogyan kell elvégezni a szorzást; úgy, hogy a vektorok azonos helyen álló koordinátáit összeszorzod, majd ezeket összeadod. Ehhez persze előbb ki kell számolnod a vektorok koordinátáit;
A √109 hosszú szakasz az AB oldal, így az AB vektor: (3;10)
A √32 hosszú szakasz az AC oldal, így az AC vektor: (4;4)
Ennek megfelelően a*b = AB*AC = 3*4 + 4*10 = 52, tehát:
52=√109*√32*cos gamma, ebből pedig a szokott módon megkaphatod a gamma szög értékét.
A harmadik oldalra felírható BC vektor: (1;-6)
Oké kiszámoltam az alfát(≈28) és a bétát(≈26), azonban a gammánál elakadtam.
Valamiért ≈54 jön ki, pedig 126-nak kéne.
Nem tudom mit rontok el,de már egy fél órája szenvedek rajta.
20=√32*√37*cos gamma
8. *cos alfa
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!