Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Aki nagyon érti a fizikát...

Aki nagyon érti a fizikát tudna segíteni? (A megoldás menete is kéne)

Figyelt kérdés
Egy dugattyúval elzárt hengerben lévő levegőt úgy nyomunk össze, hogy közben a hőmérséklete állandó marad. A munkavégzés 100 J. Történik-e a folyamat során a gáz és a környezete között hőcsere? Ha igen a gáz felveszi vagy leadja a hőt? Mekkora a hőcsere nagysága?

#házi #fizika #hőtan #gázok energiája
2022. máj. 2. 20:36
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Hol akadtál el, mit nem értesz, mi a konkrét kérdésed?

(Mert ugye még csak véletlenül sem mással akarod megcsináltatni azt, amit neked kell?)

2022. máj. 2. 20:55
 2/6 A kérdező kommentje:
Igazából nem értem magát a feladatot, hogy mit kéne kiszámolni. Mármint meg van az a képlet, hogy ugye T=f/2*n*R*T, de nem tudom, hogy ebbe hogyan tudnék behelyetesíteni vagy hogy egyáltalán ezt kell-e használni. Illetve az is meg van, hogy a belső nergia változás = a hővel (ha a térgogat állandó) meg ezek, csak tényleg nem tudom, hogy hogyan kéne ezt felhasználni vagy, hogy egyáltalán ez kell-e vagy valami más.
2022. máj. 2. 21:41
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

T=f/2*n*R*T ?

Biztos, hogy ezt akartad írni? (Szerintem nem. De amúgy érdemes belegondolnod abba, hogy szükség van - e egyáltalán itt erre az összefüggésre?)

Másfelől pedig: a feladatban rögzítve van, hogy konstans a gáz hőmérséklete, azaz ez egy izoterm állapotváltozás:

tehát: a gáz hőmérséklete állandó.

Gondolj bele, hogy az összenyomáskor munkát végzel a gázon (energiát közölsz vele (mechanikai úton)), azonban az mégsem melegszik fel (ahogy azt már rögzítettük fentebb). Hogy lehet ez? Talán csak nem leadja a környezetének az energiatöbbletet, amit a munkavégzéssel "bevittél"?

A kérdés, hogy (ha leadja a többletet) akkor van - e hőcsere a gáz és a környezete között? (Gondolom, tudsz erre válaszolni.)

A másik kérdés ugye, hogy akkor most felveszi - e a gáz a hőt a környezetétől vagy leadja - e annak, már meg is van válaszolva.

A harmadik kérdés, jelesül, hogy mekkora a hőcsere nagysága....

Hát, ha a közölt mechanikai energia (aminek nagysága ugye a gázon végzett munka (azaz 100 J)) egy cseppet sem melegíti fel a gázt, akkor vajon mekkora (hány J) lehet a hőcsere nagysága?

Felteszem, ki tudod találni.

Amúgy mindez a hőtan I. főtételének alkalmazása, csak nem mondtuk ki, ahogy azt sem, hogy az, hogy a gáz hőmérséklete állandó, azt jelenti, hogy a belső energiája nem változott. Azonban - külső munkavégzés esetén - mindez csak úgy történhetett, ha leadta a munkavégzéssel közölt energiát a környezetének. Tehát munkavégzés nagysága meg kell, hogy egyezzen a hőcsere által leadott energia nagyságával. Vagy nem?

2022. máj. 2. 22:30
 4/6 A kérdező kommentje:

Juj, igen azt rosszul írtam (Eb=f/2*n*R*T).

Köszönöm a választ, mostmár értem miről is van szó. :)

2022. máj. 2. 23:10
 5/6 anonim ***** válasza:
Azért csekkoltasd le mással is, mert én kb 25 éve nem hőtanoztam már!
2022. máj. 2. 23:18
 6/6 anonim ***** válasza:

Igen ez egyszerűen a hőtan első főtétele.

delta E = Q + W

W = 100 J

delta E = 0 (ha a hőmérséklet nem változik, akkor a gáz belső energiája nem változott.)

Beírjuk ezt a két számot:

0 = Q + 100J

Átrendezve:

Q = -100J

Azaz a gáz leadott 100J energiát a környezetének.

2022. máj. 3. 15:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!