Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » MI az alábbi biokémiai feladat...

MI az alábbi biokémiai feladatok megoldása? Már 1-2 feladat megoldása is sokat segitene.

Figyelt kérdés

1.Hogyan mutatná be friss tojásfehérje oldattal a fehérjék környezeti tényezőkkel jkapcsolatos érzékenységét?

2.Hogyan mutatná ki olajos magvakban a neutrális zsírok jelenlétét és oldhatósági tulajdonságaikat?

3.Milyen kisérlettel tudná igazolni, hogy a tejfölt liszttel hamisították?

4.Összedarált babmagból kevés vízzel kivonatot készítünk. Hogyan mutathatjuk ki, hogy a kivonat tartalmaz-e fehérjét?

5.A gyomorban a pepszin nevű enzim fejti ki emésztő hatását. Milyen kisérlettel vizsgálnád meg, hogy milyen tápanyagokat bont ez az enzim és milyen környezetben?

6.Az élőlények sejtjeinek jelentős része víz. Hogyan igazolnád ezt a megállapítást egyszerű kisérlettel?

7.A lipidekhez különböző kémiai összetételű vegyületek tartoznak, de mindegyiknek közösek az oldhatósági tulajdonságaik. Milyen kisérlettel igazolnád ezt a megállapítást?

8.A fehérjék nitrogén tartalmú makromolekulák. Hogyan lehet egyszerű módszerrel kimutatni a fehérjék nitrogéntartalmát?

9.Az érett gyümölcsökben sok egyszerű cukor-glükóz, fruktóz-található.Milyen egyszerű kisérlettel tudnád kimutatni egy alma cukortartalmát?

10.Az emberi vizelet normáluis körülmények között nem tartalmaz kimutatható mennyiségű cukrot, de bizonyos betegségek esetében ez megváltozik.Hogyan tudnád eldönteni, hogy a vizsgálandó vizeletben van-e cukor?


Előre is köszönöm a válaszokat


2009. máj. 7. 17:23
 1/8 anonim ***** válasza:
A 10. kerdesre a Dr. House-bol kapott valasz: Meg kell kostolni. :)
2009. máj. 7. 17:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:

1.: denaturáció jelensége, ami hő, savak vagy nehézfémek hatására köv. be

3.: jódpróba: a jód kimutatja a keményítőt, azaz a lisztet.

4. sokféleképpen, pl. salétromsavas környezetben a fehérje sárgul.

8.Biuret-reakció (keress rá)

9. ezüsttükör próba, bár az annyira nem egyszerű. esetleg kénsavval leöntve elszenesedik, de ez nem szelektív.

hirtelen ennyi. megvan a többi? ha nem, próbálok még segíteni.

2009. máj. 7. 20:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 A kérdező kommentje:

nagyon szépen köszönöm :)

nem még nincs meg a többi....nagyon örülnék még a segitségnek:S

de az eddigit is köszi szépen:):)

2009. máj. 7. 23:38
 4/8 anonim ***** válasza:
szia! 2. vagyok. délután, ha ráérek, utánanézek neked.
2009. máj. 8. 12:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 A kérdező kommentje:
azt nagyon nagyon megköszönném:)
2009. máj. 8. 15:21
 6/8 anonim ***** válasza:

1. Hő, nehézfémsók, erős savak vagy bázisok, illetve nagy energiájú sugárzások hatására a fehérjék irreverzibilisen (visszafordíthatatlanul) kicsapódnak.


3. A liszt keményítő-tartalmát Lugol-oldattal (kálium-jodidos jódoldat) lehet kimutatni. A "valódi" tejföl barna színű lesz, de ha liszt is van benne, akkor kék színt látunk. A keményítőszemcsék belső magját amilóz (sok maltózmolekula összekapcsolódásával létrejövő poliszacharid). Mivel a maltóz megtört alakú molekula, a keletkező lánc spirálisan feltekeredik. A lánc hajlataihoz illeszkedik oda a jód. A jód elektronszerlkezete azonban egykissé megváltozik az amilóz miatt, ezért máshogy lép a fénnyel kölcsönhatásba, ez okozza a színváltozást.


4/a Xantoprotein-próba:

fehérje-oldat + tömény salétromsav => a fehérje kicsapódik, majd sárga színű lesz

Ezzel a reakcióval csak olyan fehérjéket lehet kimutatni, amelyek tartalmaznak aromás oldalláncú aminosavakat (fenilalanin, triptofán,tirozin, vagy hisztidin).


4/b Biuret-reakció:

fehérje-oldat + nátrium- vagy kálium-hidroxid + 1 csepp réz(II)-szulfát-oldat => az oldat lila színű lesz.

Ha nem ilyen sorrendben öntöd össze az anyagokat, akkor a sorrendtől függően a fehérje kicsapódik (fehérje + szulfát + hidroxid), vagy az oldatban egy kék színű csapadék jelenik meg (szulfát + hidroxid + fehérje, a csapadék réz(II)-hidroxid). Ez a reakció az aminosavak összekapcsolódásakor keletkező peptid-csoportot mutatja ki, ezért a karbamid is adja.


9-10. Ezüsttükör-próba, vagy Fehling-próba. Az ezüsttükör-próbában a kémcső falán lerakódó ezüst mennyiségéből lehet következtetni a vizsgált anyag cukor- vagy aldehid-tartalmára, de az ezüst pontos mennyiségét nehéz lehet meghatározni.

Fehling-próba:

[link]

2009. máj. 10. 08:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:

Az utolsó vagyok:

Egy szó kimaradt:


A keményítőszemcsék belső magját amilóz alkotja.


Ui.: nem a 2. vagyok.

2009. máj. 10. 09:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 A kérdező kommentje:
nagyon nagyon szépen köszönöm!!!!!!!!!!! :)
2009. máj. 10. 17:45

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!