MI az alábbi biokémiai feladatok megoldása? Már 1-2 feladat megoldása is sokat segitene.
1.Hogyan mutatná be friss tojásfehérje oldattal a fehérjék környezeti tényezőkkel jkapcsolatos érzékenységét?
2.Hogyan mutatná ki olajos magvakban a neutrális zsírok jelenlétét és oldhatósági tulajdonságaikat?
3.Milyen kisérlettel tudná igazolni, hogy a tejfölt liszttel hamisították?
4.Összedarált babmagból kevés vízzel kivonatot készítünk. Hogyan mutathatjuk ki, hogy a kivonat tartalmaz-e fehérjét?
5.A gyomorban a pepszin nevű enzim fejti ki emésztő hatását. Milyen kisérlettel vizsgálnád meg, hogy milyen tápanyagokat bont ez az enzim és milyen környezetben?
6.Az élőlények sejtjeinek jelentős része víz. Hogyan igazolnád ezt a megállapítást egyszerű kisérlettel?
7.A lipidekhez különböző kémiai összetételű vegyületek tartoznak, de mindegyiknek közösek az oldhatósági tulajdonságaik. Milyen kisérlettel igazolnád ezt a megállapítást?
8.A fehérjék nitrogén tartalmú makromolekulák. Hogyan lehet egyszerű módszerrel kimutatni a fehérjék nitrogéntartalmát?
9.Az érett gyümölcsökben sok egyszerű cukor-glükóz, fruktóz-található.Milyen egyszerű kisérlettel tudnád kimutatni egy alma cukortartalmát?
10.Az emberi vizelet normáluis körülmények között nem tartalmaz kimutatható mennyiségű cukrot, de bizonyos betegségek esetében ez megváltozik.Hogyan tudnád eldönteni, hogy a vizsgálandó vizeletben van-e cukor?
Előre is köszönöm a válaszokat
1.: denaturáció jelensége, ami hő, savak vagy nehézfémek hatására köv. be
3.: jódpróba: a jód kimutatja a keményítőt, azaz a lisztet.
4. sokféleképpen, pl. salétromsavas környezetben a fehérje sárgul.
8.Biuret-reakció (keress rá)
9. ezüsttükör próba, bár az annyira nem egyszerű. esetleg kénsavval leöntve elszenesedik, de ez nem szelektív.
hirtelen ennyi. megvan a többi? ha nem, próbálok még segíteni.
nagyon szépen köszönöm :)
nem még nincs meg a többi....nagyon örülnék még a segitségnek:S
de az eddigit is köszi szépen:):)
1. Hő, nehézfémsók, erős savak vagy bázisok, illetve nagy energiájú sugárzások hatására a fehérjék irreverzibilisen (visszafordíthatatlanul) kicsapódnak.
3. A liszt keményítő-tartalmát Lugol-oldattal (kálium-jodidos jódoldat) lehet kimutatni. A "valódi" tejföl barna színű lesz, de ha liszt is van benne, akkor kék színt látunk. A keményítőszemcsék belső magját amilóz (sok maltózmolekula összekapcsolódásával létrejövő poliszacharid). Mivel a maltóz megtört alakú molekula, a keletkező lánc spirálisan feltekeredik. A lánc hajlataihoz illeszkedik oda a jód. A jód elektronszerlkezete azonban egykissé megváltozik az amilóz miatt, ezért máshogy lép a fénnyel kölcsönhatásba, ez okozza a színváltozást.
4/a Xantoprotein-próba:
fehérje-oldat + tömény salétromsav => a fehérje kicsapódik, majd sárga színű lesz
Ezzel a reakcióval csak olyan fehérjéket lehet kimutatni, amelyek tartalmaznak aromás oldalláncú aminosavakat (fenilalanin, triptofán,tirozin, vagy hisztidin).
4/b Biuret-reakció:
fehérje-oldat + nátrium- vagy kálium-hidroxid + 1 csepp réz(II)-szulfát-oldat => az oldat lila színű lesz.
Ha nem ilyen sorrendben öntöd össze az anyagokat, akkor a sorrendtől függően a fehérje kicsapódik (fehérje + szulfát + hidroxid), vagy az oldatban egy kék színű csapadék jelenik meg (szulfát + hidroxid + fehérje, a csapadék réz(II)-hidroxid). Ez a reakció az aminosavak összekapcsolódásakor keletkező peptid-csoportot mutatja ki, ezért a karbamid is adja.
9-10. Ezüsttükör-próba, vagy Fehling-próba. Az ezüsttükör-próbában a kémcső falán lerakódó ezüst mennyiségéből lehet következtetni a vizsgált anyag cukor- vagy aldehid-tartalmára, de az ezüst pontos mennyiségét nehéz lehet meghatározni.
Fehling-próba:
Az utolsó vagyok:
Egy szó kimaradt:
A keményítőszemcsék belső magját amilóz alkotja.
Ui.: nem a 2. vagyok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!