PLS HELP! Hány olyan nem egybevágó téglatest van aminek a térfogata 512 köbcentiméter és éleinek centiméterrel megadott mérőszáma egész szám?
szépen felírod a térfogatot az élek szerint (egy tök egyszerű képlet), ez megmutatja, hogy az élekre minek kell teljesülnie, hogy a téglatested 512 köbcentis legyen, ill. a négyzetalapú hasábod 5000köbcentis legyen.
Az összes olyan él-hármast felírod, amikre ez teljesül, miközben vigyázol arra, hogy minden téglatestet csak egyszer számolj (pl. az a téglatest, aminek az élei 1,2,3, az ugyanaz, mint ha az éleket 3,2,1 sorrendben írtad volna fel), és arra, hogy a b., részfeladatnál valóban négyzetalapú hasábokat számolj.
nagyon köszi a válszt:):) idáig énis eljutottam csak létszi azt ird még meg hogy hogy kell kiszámolni mert csak azt nem tudom hogy melyik az a 3 szám szorzata ami kiadja az 512 és ezt hány féleképpen tudom kiszámolni..:(
De ment a zöld pacsi:)
Legegyszerűbben úgy tudod felsorolni azokat a számhármasokat, amiknek a szorzata 512, hogy szépen sorban végignézed az 512 osztóira, hogy ha ez az adott osztó lesz a legnagyobb a három szám közül, akkor a másik kettő mi lehet.
512 osztói: 512,206,103,4,2,1.
Ha a három szám közül a legnagyobb az 512, akkor 512,1,1 lesz a számhármas. Ha a legnagyobb a 206os, akkor a másik kettő szorzata 2, tehát a másik két szám csak 2 és 1 lehet. Így tovább.
az 512 az kettő a kilencediken. azaz az osztói a kettő hatványai.
512=2^a*2^b*2^c
ahol a,b,c egész, 0<=a,b,c<=9 és a+b+c=9
és csak ezeknek kell kisakkozni a variációit.
0,0,9
0,1,8
0,2,7
0,3,6
0,4,5
1,1,7
1,2,6
1,3,5
1,4,4
2,2,5
2,3,4
3,3,3
ennyi. a többi már hasonló
hát a 4096-nál gyakorlatilag ugyanez. csak az kettő a 12-en, úgyhogy az egész annyival módosul.
egyébként meg (ha egész számok az oldalak) primtényezőkre bontod és azokat variálgatod az összes lehetséges módon.
végülis ez a megoldás is ezt csinálja, csak mivel egy adott szám hatványa a kérdéses szám, így az alappal nem kell foglalkoznod, csak a kitevőkkel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!