Hogyan kell kerekíteni 100-asra?
Újra ismétlek! Ciki de sajnos elfelejtettem a kerekítés szabályait.
Például itt van ez a szám:
96 599 - százasra.
Milyen a százasok helyén az 5 van, ezért felfelé kerekítek. Ekkor tudom, tízesek és az egyesek helyén álló két 9-ből 0 lesz. Miért is? Tovább nem tudom.
Vagy itt van ez:
34 236 - százas.
Úgy mivel a százasok helyén a 2-es van, lefelé kerekítek. Elméletileg valami változatlan van itt.
Mindenesetre teljes KO. Nem értem. Néztem YouTube videókat, de az sem világosított meg.

Az alapján kerekítesz 100-asra, hogy mi a legközelebbi egész 100-as, ami közben van a számodhoz. 15747 pl két egész százas között van: 15700 és 15800. Az 15700-höz van közelebb, szóval ahhoz kerekíted. Ezresekkel ugyanígy a 15747 a 15000 és a 16000 között van, és a 16000-hoz van közelebb, szóval arra kerekíted.
Másik magyarázat az, hogy mindig az eggyel későbbi számjegyet nézed. Ha százasra kerekítesz, akkor megnézed, hogy a tizes számjegy 5-nél kisebb vagy nagyobb. Ha nagyobb, akkor egyet hozzáadsza százas számjegyhez és utána a tizes és egyes számjegy helyére nullákat írsz. Ha 5-nél kisebb a tizes számjegy, akkor nem változtatod meg a százas számjegyet, de ugyanúgy nullákat írsz utána. Így lesz a 15747-ből 15700.
Ezressel ugyanez: 15747. Megnézed, hogy mi van a százas számjegynél: 7. Emiatt felfele kerekíted a számodat egész ezerre, ami 16000.

> Túl bonyolult szabályokat állítanak fel egy ilyen egyszerű művelethez.
>
> Például 63 882-őt kerekítsek ezresekre. Az 64 000
>
> A franc se tudja, hogy jutok el addig. Egyszerűen ezt a számot érzem helyesnek, de hogy ennek mi a matematikai szabály a nullákkal, meg a helyiértékekkel, nem értem.
Nem bonyolult pedig. Százasokra kerekítesz -> meghatározod a legközelebbi százas számot, illetve ha pont középen van (50-re végződik) akkor felfelé kerekítesz (legalábbis pozitívokra, -50-et nem fognak kérdezni).
Ez a definíció. Hogy ezt hogy csinálod, az tök rajtad áll. Ha meg tudod csinálni, akkor jó. Ha nem tudod megcsinálni, akkor gyakorold. Esetleg szóbelin tudd még elmondani, hogy hogyan csinálod.
Adott algoritmust, amit találsz a neten vagy a tankönyvben, önjelölt magántanárok írnak gyakorin, _nem szükséges_ megérteni.
Úgy csinálod, ahogy megy, olyan fogalmakat használsz amik kézre állnak, amiket otthonosan használsz. Ha zavar a "helyiérték" szó, vagy nem tudod megjegyezni hogy "utolsó előtti", akkor ne használd. Persze az jó dolog, ha az ember megérti, amit magyaráznak neki, ez is egy skill, de ezt nem fogják mérni érettségin.
Sziasztok, köszönöm szépen a sok segítséget!
Nem tudom, hogy nappalin most pontosan mi történik, (mennyire magyaráznak jól) mert én felnőttként estin fogok érettségizni, ezért most elkezdtem átvenni a matematika alapjait, így jutottam el a kerekítéshez is.
Bevallom, kicsit féltem, mert az általános iskolában nem sajátítottam el olyan egyszerű műveleteket semm, mint a negatív és a pozitív számokkal való műveletek, vagy az írásbeli osztás, de az utóbbi hetekben ezeket megtanultam!
Szóval megyek tovább, mert szeretnék egy jó érettségi bizonyítványt, nem igazán elégszem meg azzal, ha csak árengednek egy kettessel.
A következő téma a törtekkel való műveletek lesznek, ha a következő napokban kiír valaki arról kérdést, az lehet én leszek.
Amúgy vannak jó YouTube videók, de a kerekírésről nem találtam jót. Ezért írtam ide, és megérte, mert jó matematikai leírások kerültek ide, amiket vissza fogok nézni.
Minden jót kívánok nektek, sziasztok!

Köszönöm szépen a tanácsot, jó kívánságot!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!