Egy trapéz alapjai 23 és 13 cm, szárai 9 és 17 cm hosszúak. Mekkora a trapéz magassága?
Először a trapéz 17 cm-es szárát toltam be, hogy létrejöjjön egy 9, 17 és 10 cm oldalú háromszög. Ezután Héron-képlettel kiszámoltam a háromszög területét, amire 36 négyzetcentiméter jött ki. És a magasságos területképletbe helyettesítve kijött a háromszög magasságára 7,2 cm, ami egyben a trapéz magassága is.
Viszont Pitagorasz-tétellel ellentmondásra jutottam. A rövidebb alap két végpontjából bocsátottam magasságokat a hosszú alapra. A hosszú alapot így felbontottam x, 13 és 10-x hosszúságú szakaszokra.
A két derékszögű háromszögben a Pitagorasz-tételeket egyesítettem és a magasság négyzetére fejeztem ki: 81-x^2 = 289 - (10-x)^2. Ennek viszont negatív lett a megoldása. Mit rontottam el, tudnátok segíteni?
A negatív eredménynek jelentősége van a feladatban.
Ha esetleg kiszerkeszted a trapézt, rájössz, mi az.
Nem szeretném elvenni a felfedezés örömét.
Így van.
Az ilyen geometriai feladatoknál, ha negatív eredmény jön ki, arra érdemes gondolni, hogy a kiindulóábra nem feltétlenül az, amit elsőre elképzeltünk.
Nézd meg ezt a rajzot is! Így jó már a számolás is?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!