Hogyan számolom ki valaminek az anyagmennyiségét?
Mi hogy jön ki?
Az anyagmennyigés egy adat, amit jelen esetben megadtak.
Ha meg van adva a moláris tömeg és az anyagmennyiség, annak segítségével ki lehet számolni a tömeget.
Ez olyan, mintha azt mondanád, hogy az arany sűrűsége 19,3 g/cm3 és van 3 kg aranyad. Hogy jön ki ebből, hogy 3 kg?
Hát sehogy. Meg van adva.
Te jó Isten, tiszta hülye vagyok. Elolvastam újra a feladatot és rájöttem, hogy csak figyelmetlen voltam. Persze, hogy nem lehet kiszámolni az anyagmennyiséget csak az összegképletből. :D Én meg már itt 4 órája próbálok rájönni, hogy hogy kell. Osztottam-szoroztam mindent mindennel, a 0,25 nem jött ki, de a 0,26 már igen. :D
Ha kicsit később írsz, még lehet, hogy rájövök, hogy hogy kell és kémiai Nobel-díjat kapok... :D
KÖSZI A VÁLASZT!!!
A metán képletéből nem lehet kiszámolni az anyagmennyiségét.
Három adatból (tömeg, anyagmennyiség, moláris tömeg), ha megvan kettő, akkor a harmadikat ki lehet számolni. Ha csak egy van megadva, azzal nem tudsz mit kezdeni.
A metán képletéből pedig csak a moláris tömegét tudod (az alkotó atomok moláris tömegének az összege).
Ha meg lenne adva, hogy pl 12 g metánról van szó, akkor már tudnál anyagmennyiséget számolni a következő képlettel:
n=m/M (n=anyagmennyiség, m=tömeg, M=moláris tömeg)
Ez a "mennyi a metán anyagmennyisége?" kb ilyen:
Egy alma 20 forint (Egy mol CH4 tömege 16g, ezt jelenti a moláris tömeg). Hány almám van? (Hány mol CH4-em van?)
Érted a párhuzamot?:) Mindenképpen kell még egy adat. Így nem lehet megoldani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!