Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Hogyan számolom ki valaminek...

Hogyan számolom ki valaminek az anyagmennyiségét?

Figyelt kérdés
A metán képlete ugye CH4, moláris tömege 16,0 g/mol. Az anyagmennyisége 0,25 mol. De ez hogy jön ki?
2010. szept. 13. 14:55
 1/9 A kérdező kommentje:
Légyszi valaki szánjon meg, nagyon fontos lenne! Hiába keresem már 1,5 órája, hogy hogy kell kiszámolni, egyszerűen egyik példával sem értem meg (bár nem is sokat találtam).
2010. szept. 13. 16:18
 2/9 anonim ***** válasza:

Mi hogy jön ki?

Az anyagmennyigés egy adat, amit jelen esetben megadtak.

Ha meg van adva a moláris tömeg és az anyagmennyiség, annak segítségével ki lehet számolni a tömeget.

Ez olyan, mintha azt mondanád, hogy az arany sűrűsége 19,3 g/cm3 és van 3 kg aranyad. Hogy jön ki ebből, hogy 3 kg?

Hát sehogy. Meg van adva.

2010. szept. 13. 18:13
 3/9 anonim ***** válasza:
Előző vagyok. Ahhoz, hogy anyagmennyiséget tudj számolni, nem elég egy adat. Érthető amiket írtam?
2010. szept. 13. 18:15
 4/9 A kérdező kommentje:
Nem volt megadva az anyagmennyiség, a megoldásból néztem ki,
2010. szept. 13. 18:29
 5/9 A kérdező kommentje:
Szóval a kérdés csak annyi volt, hogy mennyi a metán anyagmennyisége. Nem volt megadva semmi adat, csak a metán képlete.
2010. szept. 13. 18:30
 6/9 A kérdező kommentje:

Te jó Isten, tiszta hülye vagyok. Elolvastam újra a feladatot és rájöttem, hogy csak figyelmetlen voltam. Persze, hogy nem lehet kiszámolni az anyagmennyiséget csak az összegképletből. :D Én meg már itt 4 órája próbálok rájönni, hogy hogy kell. Osztottam-szoroztam mindent mindennel, a 0,25 nem jött ki, de a 0,26 már igen. :D

Ha kicsit később írsz, még lehet, hogy rájövök, hogy hogy kell és kémiai Nobel-díjat kapok... :D

KÖSZI A VÁLASZT!!!

2010. szept. 13. 18:45
 7/9 anonim ***** válasza:

A metán képletéből nem lehet kiszámolni az anyagmennyiségét.

Három adatból (tömeg, anyagmennyiség, moláris tömeg), ha megvan kettő, akkor a harmadikat ki lehet számolni. Ha csak egy van megadva, azzal nem tudsz mit kezdeni.

A metán képletéből pedig csak a moláris tömegét tudod (az alkotó atomok moláris tömegének az összege).

Ha meg lenne adva, hogy pl 12 g metánról van szó, akkor már tudnál anyagmennyiséget számolni a következő képlettel:

n=m/M (n=anyagmennyiség, m=tömeg, M=moláris tömeg)

Ez a "mennyi a metán anyagmennyisége?" kb ilyen:

Egy alma 20 forint (Egy mol CH4 tömege 16g, ezt jelenti a moláris tömeg). Hány almám van? (Hány mol CH4-em van?)

Érted a párhuzamot?:) Mindenképpen kell még egy adat. Így nem lehet megoldani.

2010. szept. 13. 18:46
 8/9 A kérdező kommentje:
Értem, értem, közben rájöttem, köszi! :)))
2010. szept. 13. 19:27
 9/9 anonim ***** válasza:
Jah, csak már elküldtem a választ, mikor írtál:)
2010. szept. 13. 20:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!