Fogalmazási kérdés (?) Zoli és Peti összeverekedtek a kollégiumban. Másnap végül csak Zoli kapott büntetést. Ennek köze lehetett Peti apjának reggeli látogatásához. Vagy inkább: Peti apjának reggeli látogatásának köze lehetett ehhez.
Azt szeretném írni, hogy Peti apja a verekedés utáni reggel bement a kollégiumba, valamit beszélhetett az igazgatóval, és valószínűleg emiatt nem kapott a fia büntetést.
Szóval a kérdésben szereplő két mondat közül melyik a helyes?
ennek köze lehetett a látogatáshoz
vagy
ehhez köze lehetett a látogatásnak
Egyébként a #6 válaszoló valószínűleg elírta:
én így írnám:
"Másnap végül csak Zoli kapott büntetést, amiben Peti apjának reggeli látogatása is közrejátszhatott. (vagy: amihez Peti apjának reggeli látogatásához is lehetett valami köze.)"
Itt azt akartad írni, hogy: amihez Peti apjának reggeli látogatásának is lehetett valami köze.
?
"(vagy: amihez Peti apjának reggeli látogatásához is lehetett valami köze.)"
Na ez így nagyon nem jó, amihez-látogatásához? Látogatásához helyett látogatásának, úgy már igen.
Köszi, akkor ezek így jók, ugye?
Ehhez köze lehetett annak, hogy Peti apja reggel látogatást tett a kollégium vezetőségénél.
Ehhez köze lehetett Peti apjának reggeli látogatásának.
vagy egyszerűbben:
Ehhez köze lehetett Tibor reggeli látogatásának.
Vagy akár ez is jó?
Ennek köze lehetett Peti apjának reggeli látogatásához.
Szerintem ez mást jelent, de nem biztos.
A büntetés elmaradása a lényeg, nem a látogatás. Ebből kifolyólag a látogatásnak van köze a büntetés elmaradásához, és nem fordítva.
"Ehhez köze lehetett Peti apja reggeli látogatásának."
Vagyis, a büntetés elmaradásához köze lehetett Peti apja reggeli látogatásának.
Köszönöm a válaszokat!
És ezeknél mi a helyzet?
Az életkornak és a józan észnek nincs köze a szerelemhez.
A szerelemnek nincs köze az életkorhoz és a józan észhez.
Itt az első jó, ugye?
A féltékenységnek nincs köze a szerelemhez.
A szerelemnek nincs köze a féltékenységhez.
Szerintem itt is az első
Akár, de én inkább azt mondanám, attól függ, mit akarsz kihangsúlyozni.
Például, ha van egy idős bácsi, aki szerelmes lett, és róla beszélve állítod: az életkornak nincs köze a szerelemhez.
Vagy, ha azt akarod mondani, úgy általánosságban: a szerelemnek nincs köze az életkorhoz.
A másodiknál is, amelyikre a hangsúlyt akarod helyezni, szerintem az megy előre. Bár, én ezt inkább úgy fogalmaznám, hogy a szerelem és a féltékenység nem fér össze egymással. Vagy: a féltékenység nem fér össze a szerelemmel. (Mondjuk, véleményem szerint, ez nem igaz.)
Amúgy, te könyvet írsz, vagy fogalmazást tanulsz?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!