Fogalmazási kérdés (?) Zoli és Peti összeverekedtek a kollégiumban. Másnap végül csak Zoli kapott büntetést. Ennek köze lehetett Peti apjának reggeli látogatásához. Vagy inkább: Peti apjának reggeli látogatásának köze lehetett ehhez.
Azt szeretném írni, hogy Peti apja a verekedés utáni reggel bement a kollégiumba, valamit beszélhetett az igazgatóval, és valószínűleg emiatt nem kapott a fia büntetést.
Szóval a kérdésben szereplő két mondat közül melyik a helyes?
ennek köze lehetett a látogatáshoz
vagy
ehhez köze lehetett a látogatásnak
Ennek köze lehetett Peti apjának reggeli látogatásához.
Ez akkor nem jó egyáltalán nyelvtanilag?
Peti apjának reggeli látogatásának köze lehetett ehhez.
viszont ez nem jó nyelvtanilag (sem), ugye?
és ha valaki így írná:
Ennek köze lehetett ahhoz, hogy Peti apja reggel látogatást tett a kollégium vezetőségénél.
Ez így mást jelent, mint amit te írtál? (Ehhez köze lehetett annak, hogy Peti apja reggel látogatást tett a kollégium vezetőségénél)
"Másnap végül csak Zoli kapott büntetést. Ennek köze lehetett Peti apjának reggeli látogatásához."
én így írnám:
Másnap végül csak Zoli kapott büntetést, amiben Peti apjának reggeli látogatása is közrejátszhatott. (vagy: amihez Peti apjának reggeli látogatásához is lehetett valami köze.)
Ebben a 2 valtozatban a valoszinuseg benne van. (hiszen nem biztos, csak lehetseges)
Igen, köszi, ez így valóban jobb, de én igazából arra lennék kíváncsi, hogy melyik a helyes itt: köze van annak ehhez vagy köze van ennek ahhoz
mert belezavarodtam :(
Hogy megszűnjön a birtokos szerkezet, átírtam az eredeti mondatokban Peti apját Tiborra:
Ennek köze lehetett Tibor reggeli látogatásához.
Tibor reggeli látogatásának köze lehetett ehhez.
A második a jó, ugye?
Nyelvtanilag mindkét mondat helyes.
"A magyar nyelvben ragok jelzik a mondatbeli viszonyokat, ezért a szabad szórend a jellemző. A magyar szórend alapja az értelmi kiemelés, azaz a szórendet az újat közlő rész szabályozza."
Itt a legfontosabb, hogy az "ennek" szó megerősítse az oksági kapcsolatot a két mondat között. Ezért az "ennek"-kel kezdődő mondat jobban illik a beszélő szándékához.
Igen, de ezek nem jelentik ugyanazt?
X dolognak köze van Y dologhoz. Y dolognak köze van X dologhoz. Ezek nem ugyanazt jelentik, mint ahogy:
Ennek köze van ahhoz.
Annak köze van ehhez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!