Milyen alakja lesz a kötélnek? (fizika)
Egy gyorsan repülő helikopterről lelógatnak egy kötelet. A kötél légellenállása NEM elhanyagolható, a rotorszél elhanyagolható, csak a menetszél számít.
1. Kérdés: milyen alakú lesz a kötél? (melyik rajzra hasonlít leginkább)
2. Kérdés: Milyen alakú lesz, ha egy súlyt kötnek az alsó végére?
KÉP: [link]
Ha nincs a végén súly, akkor a kötél egy-egy szakaszára a menetszél hatása hasonló, de a lefele húzó kötélsúly a kötél alsó vége felé csökken. Ezért a menetszél hatása a lenti szakaszokon jobban érvényesül, közelebb lesznek a vízszinteshez: C
Ha a kötél végén egy nehéz súly van, akkor mindenütt annak az ereje fog lefelé hatni (a kötélsúly elhanyagolható lesz). A kötél minden szakaszán hasonló lesz a hatás: B.
Az alábbi videóban ezt konkrétan kipróbálták, érdemes megnézni:
"Az alábbi videóban ezt konkrétan kipróbálták, érdemes megnézni:"
Ezt elrontottam. Hasonlóan okoskodtak, mint én. Csak tévedtem abban, hogy a menetszelet csak a közbenső, rövid kötélszakaszra vettem figyelembe, a súlyerőt pedig a teljes lentebb levő kötélhosszra.
Szóval, ha valaki nem akarja megnézni a videót: #2-nek igaza volt abban, hogy az elő válasz B. A második pedig D.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!