Egy társasjátékban 8 különböző színű kártyalap van. Mindenki húz egyet. Vajon hányféle kiosztás lehetséges, ha csak hárman játszanak (mindhárman 1-1 kártyát húznak a 8 közül). S hányféle leosztás van akkor, ha heten játszanak? És ha nyolcan?
Vajon hányféle kiosztás lehetséges, ha csak hárman játszanak?
336
S hányféle leosztás van akkor, ha heten játszanak?
40320
És ha nyolcan?
40320
Engem érdekelne, hogy ez hogy a fenti jött ki.
Szerintem úgy kellene elképzelni, mint ha nyolcas számrendszerben számolnánk, ahol három, hét, nyolc jegyű számokat írnánk fel. Szerencsére a feladat nem adott korlátot arra, hogy a pakliban színenként hány darab lap van, tekinthetjük végtelennek. (pld akár mind a nyolc játékos egyforma színt is tud húzni).
Szóval szerintem a megoldás 8 ^n azaz a 8 n-edik hatványa ahol n a játékosok száma.
8 ^3
8 ^7
8 ^8
8*7*6
8!
8!
Amit a második mond az akkor lenne, ha visszatennénk a kártyákat.
Első nem tudom, hogy számolta ki, lehet jó.
3.: Végtelen számú (nem megadott tehát tetszőleges max) kártyákat miért kellene visszatenni? Bármelyik szín előfordulhat többször is.
Szerintem viszont amire te gondolsz, az akkor lenne igaz, ha a már kiosztott színt nem oszthatnánk ki még egyszer másnak. (Nyolc közül valakinek adjuk a pirosat, a maradék hét szín közül kiosztjuk valakinek a sárgát, stb... minden kártyakiadáskor eggyel csökkennének a maradék színek.)
De a feladat ezt nem feltételezte.
"De akkor minden színből végtelen van? Jó ez így nem volt pontosan benne és nem esett le."
Szerintem nincs végtelen számú lap. Ez a feladat téves értelmezése.
"Egy társasjátékban 8 különböző színű kártyalap van." Ez azt jelenti, hogy a társasjátékban 8 kártyalap van, amelyeknek az a tulajdonsága, hogy különböző színűek.
Ha nem így lenne, arra az lenne a megfelelő szöveg, hogy "egy társasjátékban 8 féle színű, színes kártyalapok vannak".
Én is úgy ertelmeztem, mint krwkco
Kérdező ha kijavította a tanár súgd meg mire gondolt!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!