Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Egy társasjátékban 8 különböző...

Egy társasjátékban 8 különböző színű kártyalap van. Mindenki húz egyet. Vajon hányféle kiosztás lehetséges, ha csak hárman játszanak (mindhárman 1-1 kártyát húznak a 8 közül). S hányféle leosztás van akkor, ha heten játszanak? És ha nyolcan?

Figyelt kérdés

2022. febr. 2. 23:28
 1/7 anonim ***** válasza:

Vajon hányféle kiosztás lehetséges, ha csak hárman játszanak?

336

S hányféle leosztás van akkor, ha heten játszanak?

40320

És ha nyolcan?

40320

2022. febr. 2. 23:42
 2/7 anonim ***** válasza:

Engem érdekelne, hogy ez hogy a fenti jött ki.

Szerintem úgy kellene elképzelni, mint ha nyolcas számrendszerben számolnánk, ahol három, hét, nyolc jegyű számokat írnánk fel. Szerencsére a feladat nem adott korlátot arra, hogy a pakliban színenként hány darab lap van, tekinthetjük végtelennek. (pld akár mind a nyolc játékos egyforma színt is tud húzni).

Szóval szerintem a megoldás 8 ^n azaz a 8 n-edik hatványa ahol n a játékosok száma.

8 ^3

8 ^7

8 ^8

2022. febr. 10. 02:00
 3/7 anonim válasza:

8*7*6

8!

8!

Amit a második mond az akkor lenne, ha visszatennénk a kártyákat.

Első nem tudom, hogy számolta ki, lehet jó.

2022. febr. 10. 08:08
 4/7 anonim ***** válasza:

3.: Végtelen számú (nem megadott tehát tetszőleges max) kártyákat miért kellene visszatenni? Bármelyik szín előfordulhat többször is.

Szerintem viszont amire te gondolsz, az akkor lenne igaz, ha a már kiosztott színt nem oszthatnánk ki még egyszer másnak. (Nyolc közül valakinek adjuk a pirosat, a maradék hét szín közül kiosztjuk valakinek a sárgát, stb... minden kártyakiadáskor eggyel csökkennének a maradék színek.)

De a feladat ezt nem feltételezte.

2022. febr. 10. 12:37
 5/7 anonim válasza:
De akkor minden színből végtelen van? Jó ez így nem volt pontosan benne és nem esett le.
2022. febr. 10. 13:13
 6/7 krwkco ***** válasza:
100%

"De akkor minden színből végtelen van? Jó ez így nem volt pontosan benne és nem esett le."

Szerintem nincs végtelen számú lap. Ez a feladat téves értelmezése.

"Egy társasjátékban 8 különböző színű kártyalap van." Ez azt jelenti, hogy a társasjátékban 8 kártyalap van, amelyeknek az a tulajdonsága, hogy különböző színűek.

Ha nem így lenne, arra az lenne a megfelelő szöveg, hogy "egy társasjátékban 8 féle színű, színes kártyalapok vannak".

2022. febr. 10. 14:10
 7/7 anonim válasza:

Én is úgy ertelmeztem, mint krwkco

Kérdező ha kijavította a tanár súgd meg mire gondolt!

2022. febr. 10. 14:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!