Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Melyikre van több esély:...

Melyikre van több esély: 1-től 20-ig eltalálni egy számot, vagy 1-től 10-ig eltalálni 2 számot?

Figyelt kérdés
Valaki gondol 1-20 között egy számra (pl 17) és 1-10 között két számra (pl 3 és 10). Nekem melyiket van több esélyem kitalálni? Azt még úgy is meg tudom mondani, hogy nem értek a matekhoz, hogy 1-től 20-ig 5% hogy eltalálom (mivel 1 a 20-hoz), de a másikat azt fogalmam sincs. Egy darab számot 10% (ami nagyobb, mint 5%), de mivel van még egy, ez azért bonyolultabb. Hogy is kell ezt? (Nem az én feladatom, kisgyerekkel oldjuk.)

2022. jan. 4. 15:11
 1/5 anonim ***** válasza:
Ha mindegy melyik számot találod el, akkor 20% (2 a 10hez), de ha számít, akkor marad a 10%, hiszen mindkét számot ugyanakkora esélyed van eltalálni (1:10-hez).
2022. jan. 4. 15:21
 2/5 A kérdező kommentje:

Közben gondolkodtam még az 1-10-esen. Ez tényleg elég nehéz amúgy és fogadni mernék, hogy erre már valami képlet is kell, hogy kiszámítsuk.

Szóval az első számra valóban nem 10%, hanem 20% a valószínűség (2 a 10-hez). De mivel két szám van, ahhoz hogy a második számot is eltaláljam, arra már marad újabb 11% (1 a 9-hez) esély. De akkor a 20%-al és 11%-al mit csinálok? Ha kivonni kell, akkor 9% - és ebből következne, hogy erre több esélyem van, mint a másikra?

2022. jan. 4. 15:41
 3/5 anonim ***** válasza:

1-20 között ha egy számot eltalálsz annak az esélye 1:20

1-10 között ha két számot eltalálsz annak az esélye 1:45

2022. jan. 4. 15:43
 4/5 A kérdező kommentje:
#3 Köszi. Milyen képlettel számitottad ki?
2022. jan. 4. 15:45
 5/5 anonim ***** válasza:

1-tól 10-ig 10 szám van.

Ebből ha nem lehet ugyanazt kétszer választani, akkor (10 alatt a 2) választható ki azaz

10*9/2 = 45 féle kombináció.

Te egy kombinációra tippelsz 1/45 esélyed van eltalálni. Kb 2,22%. Tehát kevesebb mint a fele, mint az első játékban.

Ha választhatja ugyanazt kétszer, akkor még ennél is kevesebb. 1/55. Még 10-et hozzá kell adni, mert ennyi azonos pár van, ha feltételezzük, hogy minden pár egyformán valószínű.

Ha a feladat úgy szól, hogy dob két 10 oldalú kockával és tippelj, hogy mit dobott, akkor megint más lesz a nyerés valószínűsége, mert a kockán nem ugyanakkora eséllyel jön ki az 1-1 mint az 1-2.

2022. jan. 5. 15:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!