Hogy csináljam a matek házit?
ma tanultuk a kombinatorikát és hát a házit nem nagyon értem valaki eltudná magyarázni hogy kell?
1,hány háromjegyű szám, hárommal osztható természetes szám készíthető a 0.1.2.3 számjegyekből ha nem fordulnak elő ismétlődő számjegyek?
a megoldás menetét is ha lehet!köszönöm!!!
A számnak egyszerre kell háromjegyűnek és 3-mal oszthatónak lennie? Mert ha igen, akkor én így csinálnám:
Ugye ha valami 3-mal osztható, akkor a számjegyeinek összege is osztható 3-mal. Tehát a szám jegyei 1,2,0 vagy 1,2,3.
Először azt mondod, az első helyre (helyiértékre) jöhet 3 szám (pl. 0,1, vagy 2), a másodikra már csak 2 (mivel ugye az egyik már szerepelt), a harmadikra pedig egy. Ezeket összeszorzod, mert ugye3 úton indulhatsz el, és utána kétféleképpen döntessz, majd egy lehetőség lesz: 3*2*1=6
Tehát 6 lehetőséged van, ha a 0,1,2 számokat használod fel. Ha a 3,1,2 számokat, akkor is 6, mert a megoldás menete nem változik, csak más számokat kapsz. Tehát összesen 12 ilyen szám van.
Remélem jó, ha nem érted, nyugodtan kérdezz itt vagy akár priviben is. Hányadikos vagy egyébként? :)
hú bocsi elírtam a számokat ne haragudj a számok 0,1,3,5,7 azt tudom hogy azok a számok oszthatók 3.-mal amelyeknek öszege 3-mal oszható viszont az hogy hány darab ilyen van már nem iylen egyzserű nekem:S
de nagyon szépen köszönöm akkor várom a válaszod:D
Akkor a 3 számjegy vagy 0,1,5 vagy 3,7,5 vagy 1,3,5. Asszem más nem lehet.
A módszer viszont ugyanaz: mindegyiknél az első helyre 3 szám jöhet, a másodikra 2, és a harmadikra 1, és ezeket össze kell szorozni, vagyis 6 lehetőség van. Ilyen számhármasból van 3 darabod, mindegyikből kiraksz 6 számot, vagyis összesen 3*6=18 számot kapsz, ha nem számoltam el semmit. :)
a szegedi nemzeti színház figaro házassága című operaelőadásban a következő szerepeket kettős szereposztásban játszották: Figaro,suzanna,gróf,grófnő,cherubino,
a,legfeljebb hány előadás lehet ,ha nincs két előadás,mikor minden szereplő ugyanaz?
b,hány előadás lehet ha nincs két előadás amikor minden szereplő ugyanaz de ha figaro szerepét bátki fazekas zoltán játssza akkor vajda julia suzanna ha viszont gábor géza figaro akkor dér krisztina suzanna?
bonyolult a szövegkörnyezet sajnos nem nagyon értem :S
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!