Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Miért van arra szükség, hogy...

Miért van arra szükség, hogy depressziós műveket tanítanak az általános és középiskolákban?

Figyelt kérdés

Az egyik ilyen hitvány regény amit olvastam, az a Kincskereső kisködmön, ami jó, hogy kimaradt a gyerekkomból. Végtelenül szomorú, szívafacsaró történet, ami alkalmas lehet arra, hogy egy gyerek kedvét elvegye az olvasástól, és rossz érzéseket keltsen benne. Olvasok egy összefoglalót az érettségi tételekről, és most szereztem tudomást a Pacsirta című regényről, aminek már az elemzése is rémes volt. Csak úgy árad belőle a depressziós hangulat.

Ilyen semmirevaló, aljas regényeket tolnak elém, ráadásul beviszik az érettségibe is. Nem, semmiképpen sem tudom értékelni. Hiába van több mint 100 elolvasott könyv, a hátam mögött, akkor sem megy. Nem értem, miért nem lehetne inkább a Harry Pottert megtenni érettségi tételnek. Az is egy tragikus sorsú gyerekről szól, de ő legalább halad az életben, harcol az igazságért, a barátaiért, a nehézségeket legyőzi. Nem veszi el az ember kedvét az élettől.

2021. nov. 5. 14:20
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
84%

Pár gyakori kötelező olvasmány AMERIKAI iskolákban:

Legyek ura - tizenéves kissrácok egy lakatlan szigeten bántalmazzák és kinyírják egymást

Zabhegyező - életunt, lázadó kamaszok, kilátástalanság

Machbeth - majdnem minden szereplő meghal

Állatfarm - az emberi társadalom igazságtalanságait tartalmazza

Egerek és emberek - értelmi fogyatékos munkás kisállatokat öl véletlenül, végül egy nőt is, legjobb barátja szánalomból lelövi, az amerikai vidéki élet kilátástalanságával és sivárságával a háttérben

Ne bántsátok a feketerigót! - kiábrándulás, rasszizmus, gyilkosság.

Ezzel a hozzászólással nem ezeket a felsorolt műveket akartam leszólni, hanem rávilágítani, hogy az értéket hordozó irodalmi művek nem feltétlenül végződnek happy enddel. Ha ilyesmit akarsz, akkor válts Júlia regényújságra.

Egyúttal sajnálattal értesítelek, hogy a közoktatásban nem az értéktelen vacak ponyva a tananyag, és ez nem magyar sajátosság, lásd.: Amerika. Mindenesetre érettségizni nem kell, elmehetsz pl. péknek tanulni, a kenyérreceptben nincs semmi depressziós.

2021. nov. 5. 16:42
 12/18 anonim ***** válasza:
96%
5-s: Másokkal csak rossz dolgok történnek? Vagy olvasott már valaki valamit valaha, ami kötelező volt és az extatikus örömökről és elképesztő boldogságról szólt? Vagy ilyen soha nem történik senkivel és nem érdemes írni se róla?
2021. nov. 5. 16:53
 13/18 anonim ***** válasza:
66%

"A felsorolt művek irodalmilag értékes, megtörtént eseteket feldolgozó írások. A szereplőkkel azonosulni lehet. A Harry Potter viszont cak hatásosan megírt ponyva regény, a cselekmény az életben nem történhet meg."

6-os: most elkezdtem szorongani, mert akkor ezek szerint Kafka Átváltozása, a Csongor és Tünde és az összes IGAZ? :O Baszki!

2021. nov. 5. 16:54
 14/18 anonim ***** válasza:
100%

A Harry Potter egy egyre sötétebbé, félelmetesebbé váló könyvsorozat. Van olyan gyerek, aki csak nappal, felnőtt felügyelete mellett merte olvasni, és nem is bírta a teljes sorozatot olvasni.

A Kincskereső Kisködmön tetszett, az emberségről szól. Vannak, akik nem a hangulata miatt akarják lecserélni, hanem azért, mert távol áll a mai világtól.

2021. nov. 5. 20:23
 15/18 A kérdező kommentje:

Érthető, hogy ezeket a szomorú műveket is tanulni kell. Csak ha az ember akkor veszi ezeket elő, amikor maga sincs a legjobban lelkileg, akkor megterhelő tud lenni egy ilyen mű olvasása. Mivel azonban kötelező olvasmány, így a diák lényegében rá van kényszerülve, ha jó jegyet akar. Ez nem tetszik.

Az érettségi természetesen kell, azért tanulok, mert szükségem van rá.

2021. nov. 5. 22:09
 16/18 anonim ***** válasza:
100%
Megiszik egy nyugtató teát, akár előtte, akár közben, akár utána. Javaslom neked is. Gyógyszertárban vény nélkül kapható.
2021. nov. 6. 11:01
 17/18 anonim ***** válasza:
100%

Az olvasásra gyakorolt hatás ellensúlyozására:

Micimackó

Négyszögletű kerek erdő

Vagy keresni egy olyan történetet, ahol a főhős vagy egy társaság megold minden felmerülő problémát, és mindamellett derűs hangulatú.

2021. nov. 7. 08:54
 18/18 anonim ***** válasza:
100%
Nem rázott meg minket annyira annak idején, fiatalabbak voltunk, így nem éreztük még annyira a súlyát, csak minimálisan.
2021. nov. 12. 21:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!