Miért van arra szükség, hogy depressziós műveket tanítanak az általános és középiskolákban?
Az egyik ilyen hitvány regény amit olvastam, az a Kincskereső kisködmön, ami jó, hogy kimaradt a gyerekkomból. Végtelenül szomorú, szívafacsaró történet, ami alkalmas lehet arra, hogy egy gyerek kedvét elvegye az olvasástól, és rossz érzéseket keltsen benne. Olvasok egy összefoglalót az érettségi tételekről, és most szereztem tudomást a Pacsirta című regényről, aminek már az elemzése is rémes volt. Csak úgy árad belőle a depressziós hangulat.
Ilyen semmirevaló, aljas regényeket tolnak elém, ráadásul beviszik az érettségibe is. Nem, semmiképpen sem tudom értékelni. Hiába van több mint 100 elolvasott könyv, a hátam mögött, akkor sem megy. Nem értem, miért nem lehetne inkább a Harry Pottert megtenni érettségi tételnek. Az is egy tragikus sorsú gyerekről szól, de ő legalább halad az életben, harcol az igazságért, a barátaiért, a nehézségeket legyőzi. Nem veszi el az ember kedvét az élettől.

Pár gyakori kötelező olvasmány AMERIKAI iskolákban:
Legyek ura - tizenéves kissrácok egy lakatlan szigeten bántalmazzák és kinyírják egymást
Zabhegyező - életunt, lázadó kamaszok, kilátástalanság
Machbeth - majdnem minden szereplő meghal
Állatfarm - az emberi társadalom igazságtalanságait tartalmazza
Egerek és emberek - értelmi fogyatékos munkás kisállatokat öl véletlenül, végül egy nőt is, legjobb barátja szánalomból lelövi, az amerikai vidéki élet kilátástalanságával és sivárságával a háttérben
Ne bántsátok a feketerigót! - kiábrándulás, rasszizmus, gyilkosság.
Ezzel a hozzászólással nem ezeket a felsorolt műveket akartam leszólni, hanem rávilágítani, hogy az értéket hordozó irodalmi művek nem feltétlenül végződnek happy enddel. Ha ilyesmit akarsz, akkor válts Júlia regényújságra.
Egyúttal sajnálattal értesítelek, hogy a közoktatásban nem az értéktelen vacak ponyva a tananyag, és ez nem magyar sajátosság, lásd.: Amerika. Mindenesetre érettségizni nem kell, elmehetsz pl. péknek tanulni, a kenyérreceptben nincs semmi depressziós.

"A felsorolt művek irodalmilag értékes, megtörtént eseteket feldolgozó írások. A szereplőkkel azonosulni lehet. A Harry Potter viszont cak hatásosan megírt ponyva regény, a cselekmény az életben nem történhet meg."
6-os: most elkezdtem szorongani, mert akkor ezek szerint Kafka Átváltozása, a Csongor és Tünde és az összes IGAZ? :O Baszki!

A Harry Potter egy egyre sötétebbé, félelmetesebbé váló könyvsorozat. Van olyan gyerek, aki csak nappal, felnőtt felügyelete mellett merte olvasni, és nem is bírta a teljes sorozatot olvasni.
A Kincskereső Kisködmön tetszett, az emberségről szól. Vannak, akik nem a hangulata miatt akarják lecserélni, hanem azért, mert távol áll a mai világtól.
Érthető, hogy ezeket a szomorú műveket is tanulni kell. Csak ha az ember akkor veszi ezeket elő, amikor maga sincs a legjobban lelkileg, akkor megterhelő tud lenni egy ilyen mű olvasása. Mivel azonban kötelező olvasmány, így a diák lényegében rá van kényszerülve, ha jó jegyet akar. Ez nem tetszik.
Az érettségi természetesen kell, azért tanulok, mert szükségem van rá.

Az olvasásra gyakorolt hatás ellensúlyozására:
Micimackó
Négyszögletű kerek erdő
Vagy keresni egy olyan történetet, ahol a főhős vagy egy társaság megold minden felmerülő problémát, és mindamellett derűs hangulatú.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!