Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Mi a P ponton áthaladó, a...

Mi a P ponton áthaladó, a parabolát érintő egyenes egyenlete?

Figyelt kérdés

A p pont koordinátája P(5; -2) a parabola egyenlete: y=(x+3)^2-2.

Nem tudom mit rontok el, de nem jön ki, csak az egyik jó megoldás. Már tucatnyi hasonló feladatot megoldottam, ezt lépésről lépésre ugyan úgy csináltam, és az egyik egyenes meredeksége 0-ra jön ki, ez valóban jó megoldás (egy programba ábrázolva ellenőriztem), de a másik megoldásra 32 jön ki, ami pedig nem jó.

2021. okt. 31. 23:09
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Ha leírnád a számítást, akkor biztosan többet tudnánk mondani.

Nem tudom, hogy hogyan számoltál, de így is lehet; tudjuk, hogy a parabola esetén ha egy egyenes (ami nem párhuzamos a parabola szimmetriatengelyével) egy pontban metszi a parabolát, akkor az annak érintője (hasonlóan, mint a körnél).

Az összes egyenes, ami áthalad a P(5;-2) ponton, y+2=m*(x-5) alakban felírható, ezt rendezzük y-ra; y=m*x-5m-2, tehát gyakorlatilag ezt az egyenletrendszert kell megoldanunk;

y=(x+3)^2-2 }

y=m*x-5m-2 }

Illetve úgy kell az m paramétert meghatározni, hogy az egyenletrendszernek pontosan egy (x;y) számpár legyen a megoldása. Behelyettesítés után:

m*x-5m-2 = (x+3)^2-2, kibontás és rendezés után:

0 = x^2+(6-m)x+9+5m

Ennek akkor van pontosan 1 megoldás, hogyha a diszkriminánsa 0, vagyis

(6-m)^2-4*1*(9+5m)=0, ennek megoldása m=0 és m=32.

Szóval jól számoltál.

GeoGebrával megnéztem, az is ezt adja ki.

2021. okt. 31. 23:46
 2/3 anonim ***** válasza:
De jó.
2021. nov. 1. 09:33
 3/3 A kérdező kommentje:
Köszönöm a segítséget. Nem tudom mit ronthattam el az ellenőrzés során.
2021. nov. 1. 13:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!