Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Cukrászverseny döntőjében...

Cukrászverseny döntőjében legfeljebb 100db krémest kellett készíteni és tálcára rendezni. Ha 5,6, 9-sével sorakoztatták, mindig 1db kimaradt. Hányasával állítsák sorba hogy minden sorban ugyanannyi legyen? Sajnos nem jövök rá. 😔

Figyelt kérdés
2021. okt. 26. 19:03
1 2
 1/13 krwkco ***** válasza:
61%
Ha egyel kevesebb krémes lett volna, akkor 5,6 és 9 sorba is le lehetne maradék nélkül rakni.
2021. okt. 26. 19:11
 2/13 anonim ***** válasza:
0%
Ötösével 20 sor megy szépen, nem marad ki egy sem. 5 x 20 = 100. Tízesével rakva 10 sor adja ki a 100-at.
2021. okt. 26. 20:53
 3/13 anonim ***** válasza:
70%

Nem értem, hogy az 1-es miért lett lepontozva, a 2-es pedig miért nem...

Folytatva az 1-es gondolatmenetét, azt kapjuk, hogy ha 1-gyel kevesebb krémes lenne, akkor a krémesek száma osztható lenne 5-tel, 6-tal és 9-cel (maradék nélkül). A legkisebb ilyen szám a 90 (egyébként a három szám legkisebb közös többszöröse). Mivel 101-nél kevesebb krémes van, ezért csak a 90 jöhet számításba. Visszatéve az előbb elvett 1-et, 91-et kapunk, tehát 91 krémest sütöttek. Mivel 91=7*13, ezért a krémeseket vagy 7 sorba teszik, minden sorba 13 krémest, vagy fordítva (esetleg 1 sorba tesznek 91 krémest, vagy fordítva, de ez eléggé életszerűtlen lenne).

2021. okt. 26. 21:16
 4/13 anonim ***** válasza:

Fű de szar ezeknek a szövegezése istenem:D

Lényeg ami egyszerűsíti az életed.

Van egy szám amiben meg kell lennie az 5,6,9-es számoknak. Na ezt hagyjuk is ennyiben mert ez magában csak bekavar.

Mi az amit tudunk? Hogy az 5-ös számnak meg kell lennie a számban, azaz 5-el oszthatónak kell lennie. Oké mik ezek? Hát az összes 5-ös szorzat szuper, de neked kellene az is, hogy a 9-es meglegyen benne. Ez mi lehet? Hát kézenfekvő megoldás a 45. De ez nem jó mert a 6 ebben nincsen meg. Akkor mi lehet még? Hát a 2x45 ami 90-en. Szuper. Erre minden igaz.

Mi a következő dolog ami kell? Hogy 1 maradjon ígyis úgyis maradéknak, tehát +1-et hozzáadsz így 91.

2021. okt. 26. 21:53
 5/13 krwkco ***** válasza:

"Fű de szar ezeknek a szövegezése istenem:D"

Ha ilyen megjegyzést teszel, jobban kellene ügyelned az írásjelek használatára.

És nem ártott volna világosabbá tenni, hogy melyik hozzászólásra vonatkozik az "ezeknek" utalás. Vagy a kérdésre gondoltál?

2021. okt. 26. 23:03
 6/13 anonim ***** válasza:

Kérdésre

Nem tudom hányadik matekfeladatot látom ilyen fos megfogalmazással... Ez nem tudom valami fétise-e a tankönyvíróknak, hogy már az egy kihívás, hogy milyen eredményt akar megkapni.

2021. okt. 27. 07:55
 7/13 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a segítséget. Az első 2 válaszadón kívül megkaptam a segítséget. És igen, valóban nehéz volt nekem is értelmezni a szöveget, pedig 4-es vagyok matekból, de nem értettem. 6. osztályos vagyok, most tanuljuk az oszthatóságot.

Köszönöm szépen mégegyszer!

2021. okt. 27. 10:39
 8/13 krwkco ***** válasza:

Az egyessel (én vagyok) mi volt a gondod? Megadtam a kiinduláshoz az első lépést. Ennek segítségével folytathattad volna a megoldást vagy kérdezhettél volna.

2021. okt. 27. 11:25
 9/13 anonim ***** válasza:

Lehet, hogy azt hitte a kérdező, hogy csak szórakozol vele. Tettél egy triviális ténymegállapítást, és nem értette a lényeget.

Én felpontoztalak, mindenestere.

2021. okt. 27. 13:20
 10/13 anonim ***** válasza:

A kérdező ezt kérdezte: Hányasával állítsák sorba hogy minden sorban ugyanannyi legyen?

És mit válaszolt a 2-es ?

2021. okt. 27. 15:10
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!