Valaki segítene, elindultam a feladat megoldásában de nem tudom hogy kell befejezni (?)
Két változót érdemes felvenni:
pl. a három szakkörre járók számát és a szemüveges fiúk számát.
A feladat első és második fele alapján kétféleképpen lehet kiszámolni az osztálylétszámot. Ez egy egyenletet ad. A két ismeretlent annak figyelembevételével lehet meghatározni, hogy mindkettő pozitív egész.
Akkor ha mondjuk a három szakkörre járók száma x, a szemüveges fiúk száma y. Akkor a 2 szakkörre járók száma 4x.
Én úgy írtam fel hogy:
(17+13+11)-4x-2x
De ezzel sem stimmel nekem valami mert az x et 2szer veszem el, de akkor a 4x-et nem kéne 2szer elvenni?
"De ezzel sem stimmel nekem valami mert az x et 2szer veszem el, de akkor a 4x-et nem kéne 2szer elvenni?"
"Azok száma, akik pontosan kétféle szakkörre járnak éppen négyszerese azok számának akik mindhárom szakkörön részt vesznek."
Akik pontosan két szakkörre járnak, azoktól 1 szakkörlátogatási bizonyítványt kell elvenni, hogy az igazolványok száma egyenlő legyen az emberek számával. Akik 3-ra járnak, azoktól fejenként kettőt kell elvenni. Szóval a számolásod jó.
(17+13+11)-4x-2x=5y
Tehát 41-6x=5y
Innen nem értem hogy kell a 2 ismeretlenest kiszamolni.
41=5y+6x
x pozitív egész. Az egyik lehetőség: ki kell próbálni x=1,2,...stb-t amíg van értelme. Ez nem olyan sok eset. y-nak is pozitív egésznek kell lenni.
Elfajult esetként x vagy y lehetne 0 is, de egyrészt az nem ad jó megoldást, másrészt ebben az esetben kicsit furcsa lenne a feladat szövege.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!