Matekban kérnék segítséget 5*5*12- (16*2) -200*2=?
A zárójelek azért vannak, hogy a műveleteket magasabb rendbe tudjuk sorolni. Ha van zárójel, akkor azzal kell kezdened mindenképpen. Ha többszörös a zárójel, akkor a belsejéből szépen haladsz egyre kijjebb. Három részre lehet osztani ezt a feladatot:
1) 5*5*25
2)(16*2)
3) 200*2
A három részművelet között pedig kivonás van. Mivel a zárójel legmagasabb rendű, azzal kezded.
Tehát: 16*2=32
A szorzás/osztás magasabb rendű művelet, mint az összeadás/kivonás, így mindig először szorzol vagy osztasz és csak utána adod össze, vagy vonod ki a számokat!
Így elindulsz szépen a sor elejéről:
5*5*12=25*12=300
Majd mivel zárójel jön, azt még kihagyod (hiába számoltad ki, azt majd a legvégén csak), ugrasz a végére:
200*2=400
A rész műveletekből egy egyszerűsített "egyenleted" kapsz:
300-32-400=-132
javítok! :D
első része a feladatnak az 5*5*12!
Nem pedig 5*5*25 =)
Amúgy egyszerű számok, ehhez nem kell számológép...
Bocsánat, nem értek egyet!
A zárójel azért van jelölve, mert azzal emeli elsőrendűvé. Mivel más nincs zárójelben, azután csak sorban kell menni az elejéről. A 200*2 sincs zárójelben! Ezért nem kell kiemeltként kezelni.
Tehát 5*5*12-(32)-200*2=136
Én így tudom.
Akárhogy akarom direkt elszámolni, a 136 nekem sehogy nem akar kijönni =).
Amúgy ez szerintem valami nagyon-nagyon általános iskolai anyag, alsó tagozatból, a zárójelnek meg pusztán tanító jellege van, hogy szokja a gyerek. Mivel nagyon-nagyon könnyű a feladat, ezért "felesleges" kicsit talán a zárójel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!