Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Geometria házi - pitagorasz...

Geometria házi - pitagorasz tétel 10. Osztály?

Figyelt kérdés
Az ABCD téglalap oldalai AB = 13cm, BC = 5 cm. Az AB oldalegyenesen milyen távolságra lehet az A csúcstól egy olyan pont, amelyből a DA és DC szakaszok egyenlő szögben látszanak?

2021. szept. 2. 17:16
1 2
 11/14 krwkco ***** válasza:

Szívesen.

Kicsit részletezem:

1-tg^2(arct(5/x))=1-tg(arct(5/x))*tg(arct(5/x))=1-(5/x)*(5/x)=1-(5/x)^2

Mert tg(arctg(u))=u.

2021. szept. 5. 20:15
 12/14 anonim ***** válasza:

Ahhaaaa szuper:D

Szarabb ezzel a trigonometriával variálgatni. Pedig azt hittem elegánsabb lesz:)

2021. szept. 5. 20:17
 13/14 krwkco ***** válasza:

"Pedig azt hittem elegánsabb lesz"

Azért, ha megnézed, a függvényes megoldás egyrészt tömörebb (pár sor), másrészt direktebb. Ez utóbbi alatt azt értem, hogy nem igényel semmi ötletet, trükközést, csak megy mint a tank, amig eljut az eredményig.

2021. szept. 5. 21:25
 14/14 anonim ***** válasza:

Igen már végigszámolgattam úgy is:)

Tényleg egyszerűbb. Nem gondoltam, hogy trigonometriával így megszívom majd:D

Most az ugrott be, hogy ezek mitől olyan biztos, hogy azonos szögek. Mármint azon kívül, hogy ellenőrzöm ha tényleg azok... Majd ezen holnap még filózok kicsit, mert ilyenkor már ehhez fáradt vagyok:)

2021. szept. 5. 21:43
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!