A tömény kénsavra vonatkozó állítások közül melyik hamis?
1. A cukrot elszenesíti
2. Hígításakor vékony sugárban, kevergetés közben öntjük hozzá a vizet
3. Hígítása során hő termelődik
4. Sűrűsége nagyobb a víz sűrűségénél
5. A vasat passziválja
A 2. a jó válasz szerintem, mert a kénsavat öntjük vízhez. Viszont a vasat oxidálja. 🤔
?
A kettes biztosan hamis. Ha vizet öntünk a kénsavra, a fejlődő hő a kis mennyiségű vizet azonnal felforralja és a keverék szétfröccsen.
Mindig a kénsavat kell a vízbe önteni. Szép lassan.
"A tömény kénsav oxidálja a vasat, tömör vas-oxid réteg alakul ki. Ezért lehet a kénsavat vastartályban szállítani.
Az ólmot már a híg kénsav is passziválja, az ólom felületén oldhatatlan ólom-szulfát keletkezik." (Wikipedia)
Eszerint az "oxidálja" és "passziválja" következik egymásból, összefügg?
Igen, én is így gondoltam
A második a helytelen, úgy kell hogy a van egy lombikba víz, hozzá szépen lassan kell a kénsavat önteni, mert az oldódás nagyon exoterm.
Ha a kénsavba öntöd a vizet akkor olyan sok hő keletkezik, hogy a kénsav kifröccsen és könnyen az arcodra mehet.
#5 válaszoló vagyok, egy kis kiegészítés
A tömény sósav az kb 98%-os az passziválja a vasat, de viszont a híg kénsav az ténylegesen oxidálja a vasat. Fe + (híg) H2SO4 -> FeSO4 + H2
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!