Elektrolízis során az oldat töményedése/hígulása hogyan állapítható meg? (kémia)
Például:
Kénsavoldat elektrolízisekor
katód: 2H+ + 2e- --> H2 /×2
anód: 2 H2O --> O2 + 4H+ + 4e-
bruttó: 2H2O --> 2H2 + O2 (4e- részvételével)
az oldat elvileg töményedik, ezt írja a könyvem. De erre a következtetésre hogyan lehet eljutni magamtól? A víz nem hígabb, mint a kénsav? Nem értem. :(
Nátrium-szulfát-oldat elektrolízisekor hasonlóan töményedik az oldat, bár ez esetben sem értem, erre hogyan lehet rájönni.
K: 4H2O + 4e- --> 2H2 + 4OH-
A: 2H2O --> O2 + 4H+ + 4e-
B: 2H2O --> 2H2 + O2 (2e- részvételével)
Nátrium-hidroxid-oldat esetében is hasonló, csak az anódon víz helyett a hidroxidionok alakulnak át.
Cink-jodid-oldat esetén pedig elvileg hígul.
K: Zn2+ + 2e- --> Zn
A: 2I- --> I2 + 2e-
B: Zn2+ + 2I- --> Zn + I2 (2e- részvételével)
A reakciókat tehát fel tudom írni, csak nem tudom, ezekből hogyan vezethető le, mikor töményedik vagy mikor hígul az oldat az elektrolízis során.
Nagyon hálás lennék, ha valaki el tudná nekem magyarázni!
A segítő válaszokat előre is nagyon köszönöm!
(U.i.: S.O.S. kéne megértenem sajnos. :( )
Azoknál az eseteknél ahol a víz bontása a domináns, azért lesznek töményebbek, mert vizet távolítunk el a rendszerből. Lényegében olyan mintha leforralnád azt a mennyiségű vizet.
Ha az oldott anyag fog bomlani, akkor az azért hígul mert oldott anyagot veszel ki a rendszerből.
Ó, hát erre én is igazán rájöhettem volna magamtól.
Köszönöm a gyors és érthető választ, "ment a zöld"! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!