Kémiából hazifeladat többi lent?!
Köszi ha segítesz. Ezeket nem találom....
következő tulajdonságok alapján
döntse el, melyik halogénezett CH-re jellemző!
• Narkotikus hatású, régen altatószerként használták:
• Éghetetlen folyadék, tűzoltásra is használták:
• Műanyag csöveket, padlóburkolót is készítenek belőle:
• Régebben hajtógázként használták:
• Tapadásmentes bevonatot, teflont készítenek belőle:
• Sötét üvegben tárolják, mert fény hatására foszgén keletkezik belőle:
• Alkalmazást betiltották, mert ózonkárosító hatású:
• Égése környezetszennyező, mérgező klór gáz szabadul fel
3. Írja a pontozott vonalra milyen az olvadás-és fagyáspontja az alábbi vegyületeknek? Magyarázza is meg miért?
Karbonsavak:
Éterek:
1.: Kloroform
2.: Szén-tetraklorid
3.: PVC
4.: Freonok
5.: Tetrafluor-etilén
6.: Triklórmetán
7.: Freonok
8.: Bármely klórtartalmúra igaz lehet, de legyen PVC ez is
Egy kis magyarázat még a karbonsavak és az éterek olvadás- és forráspontja közötti kiugró különbség okához:
Nagyon fontos, hogy az étereknek a másodrendű kötése gyenge dipol-dipol, a karbonsavaké pedig hidrogénkötés, hiszen a hidrogén atom nagy elektronegativitású atomhoz kapcsolódik (F,O,N), ami jelen esetben az oxigén. Ami ennél is fontosabb, hogy a karbonsavak DIMERIZÁLÓDNAK, tehát két karbonsav monomerből állnak, így “megduplázódnak” az értékek. Miért ennyire lényeges is ez?
A forráspont általában a másodrendű kölcsönhatásoktól függ, amit már kifejtettem.
VISZONT
Az olvadáspont pedig a kompaktságtól (magyarán az alakjától).
Ha valami kompaktabb tehát tömörebb(= sok elágazást tartalmaz) sokkal könnyebb a folyadék majd a szilárd fázisba átvinni (gödör modell).
Ha viszont valamelyik, meg nem tartalmaz elágazást annak meg magasabb az olvadáspontja mert össze-vissza áll és nehezebb gombóccá alakítani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!