Kémiából kaptunk házi feladatot többi lent!?
Először is köszönöm ha segitesz ha nem nem,nyári házifeladat amit megkell oldani viszont sok mindent nem találok ha segítenél 1-2 kérdésnek a válaszadásával ezer hálám!
Magyarázza meg, mit jelent az a kifejezés, hogy azonos az azonosban oldódik?Írjon példát mindkét esetre a tanult vegyületeket felhasználva!
Milyen folyamat során keletkezik alkohol a természetben?Írja fel az egyenletet!
Hány %-os alkohol keletkezik ilyenkor? ……………………………………..
Hogyan lehet tovább töményíteni az alkoholt?
Mi az alapvető különbség a tanult két egyértékű alkohol között, élettani hatását tekitnve.
Melyik tulajdonsága alapján lehet őket megkülönböztetni?
Mit tartalmaz a Betadin nevű fertőtlenítőszer?
Melyik alkoholnak a hétköznapi neve, a faszesz?
Az illatszer gyártás során az alkohol melyik tulajdonságát hasznosítják?
Miért nem tanácsos ecetes ételt alumínium edényben tárolni?
Egy szappan molekulát lát a rajzon. A molekula melyik része milyen tulajdonságú és
miben oldódik?
Magyarázza el, hogyan tisztít a szappan!
Sorolja be a szénhidrátokat a megfelelő helyre! répacukor, szőlőcukor, keményítő,
gyümölcscukor, cellulóz
monoszacharidok:
diszacharidok:
poliszacharidok:
Hogyan keletkeznek a természetben cukorszerű szénhidrátok?
Melyik összetett cukorra jellemzőek az alábbi tulajdonságok?
a. hideg vízben nem, de melegben oldódik, b. sejtek váz anyaga, c. tartalék tápanyag,
d. emberi fogyasztásra nem alkalmas, e. meleg vízben csirizzé áll össze, f.
semmilyen oldószerben nem oldódik, g. papírgyártás alapanyaga, h. kimutatására
jódot használnak, melynek hatására kék színű lesz
keményítő:
cellulóz:
Mi a fehérjék szerepe az élő szervezetben?
Soroljon fel állati és növényi eredetű fehérjéket! Mit jelent az, hogy teljes értékű
fehérje?
Milyen esetekben visszafordíthatatlan a fehérje kicsapódása?
Köszönöm aki segít és egy két dolgot le tud írni nekem kicsit nehezen megy a kémia de próbálom tanulni. 10-es anyag. Még1x köszönöm
Magyarázza meg, mit jelent az a kifejezés, hogy azonos az azonosban oldódik?Írjon példát mindkét esetre a tanult vegyületeket felhasználva!
-Ezt arra szokták használni, hogy poláris anyag a poláris anyagban oldódik, az apoláris anyag az apoláris anyagban
-poláris-poláris oldódás: víz - etanol
-apoláris-apoláris oldódás: benzin - aceton
Milyen folyamat során keletkezik alkohol a természetben?Írja fel az egyenletet!
-C_{6}H_{12}O{6} → 2 CH{3}-CH{2}-OH + 2CO{2} + hő
-Az hogy itt milyen töménységű lesz azt nem tudom.
Hogyan lehet tovább töményíteni az alkoholt?
-Desztillációval lehet tovább töményíteni az elegyet, így 96% elegyet lehet elérni.
Mi az alapvető különbség a tanult két egyértékű alkohol között, élettani hatását tekitnve.
-Nem tudom mi az a két alkohol amiről tanultatok, gondolom a metanol és az etanol az de nem tudom biztosra.
-Metanolt ha megiszod akkor meg is vakulhatsz, de akár halál is bekövetkezhet.
-Etanol viszont, ha megiszod akkor lerészegedhetsz, de nem fogsz meghalni tőle. Ha a véralkohol szinted 3.5 ezrelék fölé megy akkor leszel csak életveszélyes állapotba.
Melyik tulajdonsága alapján lehet őket megkülönböztetni?
-Az eltérő forráspont alapján lehet megkülönböztetni őket.
Mit tartalmaz a Betadin nevű fertőtlenítőszer?
-Betadin: polivinil-pirrolidon polimer jóddal alkotott komplexe
Melyik alkoholnak a hétköznapi neve, a faszesz?
-Metanol
Az illatszer gyártás során az alkohol melyik tulajdonságát hasznosítják?
-Fertőtlenítő hatását használják ki
Miért nem tanácsos ecetes ételt alumínium edényben tárolni?
-Az ecet reakcióba lép az alumíniummal és fém-oxidok fognak keletkezni. A fém felületén foltok és pöttyök fognak megjelenni.
Egy szappan molekulát lát a rajzon. A molekula melyik része milyen tulajdonságú és miben oldódik?
rajz: [link]
-szappannak 2 rész van, van a "feji rész" ez hidrofil, ez poláris; van a "farki rész" ez hidrofób ami apoláris.
Magyarázza el, hogyan tisztít a szappan!
-Bőrünkre szappant viszünk, jól átdörzsöljük annak érdekébe, hogy a bőrünkön lépő apró szennyeződéseket micellába vigyük.
-Micellák úgy képződnek, hogy a "feji részek" kifelé fognak állni, a "farki" részek viszont befelé és egy kis gömböt képeznek, ez azért jó nekik mert a "feji rész" szeretni a vizet a "farki rész" viszont nagyon nem.
(Neten nagyon jó magyarázatok vannak, nem akarok regényt írni)
Sorolja be a szénhidrátokat a megfelelő helyre!
monoszacharidok: szőlőcukor, gyümölcscukor
diszacharidok: répacukor
poliszacharidok: keményítő, cellulóz
Hogyan keletkeznek a természetben cukorszerű szénhidrátok?
-Növényekbe fotoszintézis során keletkezik
Melyik összetett cukorra jellemzőek az alábbi tulajdonságok?
a. hideg vízben nem, de melegben oldódik: keményítő
b. sejtek váz anyaga: cellulóz
c. tartalék tápanyag: keményítő
d. emberi fogyasztásra nem alkalmas: cellulóz
e. meleg vízben csirizzé áll össze: keményítő
f. semmilyen oldószerben nem oldódik: cellulóz
g. papírgyártás alapanyaga: cellulóz
h. kimutatására jódot használnak, melynek hatására kék színű lesz: keményítő
Mi a fehérjék szerepe az élő szervezetben?
-izmok, kötöszövetek, csontok, szörzet elég fontos építőköve
-számtalan biokémiai szabályozásban részt vesznek
-...
Soroljon fel állati és növényi eredetű fehérjéket! Mit jelent az, hogy teljes értékű fehérje?
-Kétlem, hogy ez volt a rendes kérdése, talán az hogy jó növényi és állati fehérje forrás
-Jó növényi fehérje forrás: bab, borsó, spenót
-Jó állati fehérje forrás: csirke, szarvasmarha
-teljes értékű fehérje: Megfelelő arányba tartalmaz a szervezet számára nélkülözhetetlen esszenciális aminosavakat.
Milyen esetekben visszafordíthatatlan a fehérje kicsapódása?
-Ha a fehérjéket denaturáltuk (irreverzibilisen kicsaptuk)
-Példa a a tojást sütöd akkor denaturálod a fehérjéket.
Az 5. válaszoló nagyon alapos válaszát két megjegyzéssel egészíteném ki.
1. "Hány %-os alkohol keletkezik ilyenkor [a természetben való képződéskor]?"
Attól függ...
Tételesen. Függ a:
- megerjesztett oldat cukortertalmától
- a használt élesztő(k) típusától
- megszakítják-e az erjedést
stb.
A sört és a bort is erjesztéssel (desztilláció nélkül) készítik, de míg a sörök legyakrabban 4-5 V/V%-os, addig a borok általában 11-13 V/V%-os alkohol tartalmúak. A különbség fő oka, hogy más élesztőfajok átszanak szerepet az erjedésben, a bor erjedésének végén olyan élesztőfajok vannak jelen, akik jobban viselik az alkohol jelenlétét. (Töményebb alkoholt erjesztéssel azért nem lehet előállítani, mert az élesztőket elpusztítja az alkohol.)
Édes borok és pezsgők készítésénél szokták néha azt csinálni, hogy leállítják az erjedést, mielőtt teljesen végbemenne (pl. hőkezeléssel megölik az élesztőket), így a cukortartalom egy része megmarad.
2. "Milyen esetekben visszafordíthatatlan a fehérje kicsapódása?
-Ha a fehérjéket denaturáltuk (irreverzibilisen kicsaptuk)"
Itt volt egy kicsi fogalomzavar. A denaturáció nem az irreverzibilis kicsapódást jelenti.
A denaturáció azt jelenti, hogy a fehéjre elveszíti a normál térszerkezetét (konformációját), és emiatt nem tudja ellátni a funkcióját. A kicsapódás (koaguláció) azt jelenti, hogy a fehérjemolekulák összetapadnak (aggregálódnak) és így már durva diszperz rendszert képeznek. A denaturáció nem feltétlenül jár kicsapódással (bár nagyon sokszor igen), viszont a kicsapódás mindig a denaturáció következménye. (A globuláris fehérjéknek a felszínén vannak a hidrofil aminosavak, így tudnak a vízben - kolloidok fomrájában - feloldódni. Ha denaturálódik a protein, akkor az eredetileg belül elhelyezkedő hidrofób aminosavak is a felszínre kerülhetnek, és ők inkább egymással létesítenek kölcsönhatást, semmint a vízzel, így összatependek a protein molekulák.)
A tojás sütés mindenesetre az irreverzibilis koagulációra is jó példa.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!