Matek feladat, hogy kellene nekiállnom?
1, Egy téglatest különböző oldallapjainak területe 15cm2 ,33cm2, és 67 cm2. Mekkora a térfogata??
2, Ha egy téglatest egyik élét 6cm-el, a másikat 4cm-el meghosszabbítjuk,olyan kockát kapunk, amelynek térfogata 2059,2cm3el nagyobb az eredeti téglatest térfogatánál.Mekkora a kocka éle
3, Egy téglatest térfogata 7500 cm3, egyik csúcsában összefutó élek aránya 3:4:5. Mekkora a felszíne ?
Ha már akár az egyikben tudnátok segíteni,az sokat jelentene. Ja és 1 kérés, légyszi ne a megoldást írjátok le,hanem,hogy mi az elv,hogy kell nekiállnom,mi a módja, mert nem lemásolni akarom,hanem megérteni ! Köszönöm előre is!
Megadom, hogy hogyan lehet elindulni, ha így megfelel. :)
1. Rajzolj fel egy téglatestet. A megfelelő területű oldalapokra írd fel a területeket. A téglatest éleit jelöld a, b és c betűkkel.
Ebből aztán kiderül, hogy az egyes oldallapok területe a*b, a*c és b*c. Három egyenlet, három ismeretlen. Remélem, nem okoz gondot. :)
2. Mekkora a kocka éle? - nem tudjuk, jelöljük x-szel. A térfogata x3 (x köb). Nézzük a téglatestet: az egyik éle x, másik x-6 cm (mert 6 cm-vel kell meghosszabbítani, azaz annyit hozzáadni, hogy x-et kapjunk), a harmadik éle pedig x-4 cm. Ha a hármat összeszorozzuk, megkapjuk a téglatest térfogatát. Innem most már menni fog?
3. A téglatest térfogata: V=a*b*c, ha a, b és c az élei. Az 3:4:5 arány azt jelentni, hogy a=3x, b=4x, c=5x. Innen tovább lehet gondolni.
-falcon-
Matek feladat, hogy kellene nekiállnom?
1, Egy téglatest különböző oldallapjainak területe 15cm2 ,33cm2, és 67 cm2. Mekkora a térfogata??
Szerintem egy háromismeretlenes egyenletrendszert kell felírnod, amiben két oldalél szorzata az egyik oldallap területe.
3, Egy téglatest térfogata 7500 cm3, egyik csúcsában összefutó élek aránya 3:4:5. Mekkora a felszíne
Itt a három szám egy arányt fejez ki, tehát fel kell írni ez alapján az oldalakat. Ha tudod, hogy egy oldal háromszor akkora, másik négyszer, másik ötször, akkor ezt úgy írod fel, hogy 3x, 4x, 5x. Összeszorzod a három x-et, akkor x a harmadikont kapsz, ebből szerintem harmadik gyököt kell vonni, meg a 7500-ból is. Így akkor megkapod x értékét.
2. feladat megoldása nem jut eszembe, de emlékszek, hogy én is megcsináltam már régebben.
19/f
csak az elsőt, mert sietnem kell.
Az egy csúcsban összefutó három él: a, b és c.
Namost a három oldallap területei a*b=15, a*c=33 és b*c=67
A térfogat a*b*c
A fentiek alapján felírható, hogy:
(a*b)*(a*c)*(b*c)=15*33*67
öszevonás után:
a^2*b^2*c^2=33165
tehát
(a*b*c)^2=33165
mindkét oldalból gyököt vonva jön, hogy
a*b*c=négyzetgyök(33165) ez kerekítve 182,1
Ez így kicsit trükkösebb, de szerinte kicsit elegánsabb, mint külön külön kiszámolni az éleket.
üdv: m
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!