Fizikából nem tudom ezekre hogy igazak vagy hamisak az állítások!?
Igazak vagy hamisak az állírások ezt kell eldönteni!
1. A váltakozó áramot generátorokkal állítják elő.
2. A generátorokat duzzasztható folyók, szénbányák közelébe telepítik
3. A lakások előtt feltranszformálják a váltakozó áramot.
4. A letranszformálás feszültségnövelést jelent.
5. A generátor egyenáram előállítására alkalmas áramforrás.
6. A generátoroknál feltranszformálják a váltakozó áramot.
7. A transzformátorok végzik a fel-és letranszformálást.
8. A feltranszformálás feszültségnövelést jelent.
9. Feltranszformálásnál az Uszekunder > Uprimer
10. Ha minél távolabb szállítjuk az áramot, annál kisebb feszültséget alkalmazunk!
1. yess
2. általában igaz. Ha vízerőmű vagy szénfűtéses hőerőmű hajtja. De a paksi atomerőműben nem kell szén és duzzasztott folyó, földgázas hőerőműnél se. Szóval ez igaz is meg nem is. Mivel nem MINDIG igaz, én nemet írnék be.
3. nem. Ott LEtranszformálják
4. nem. Az a FELtranszformálás.
5. nem. Az a dinamó.
6. Ez is xar fogalmazás. Igen, az erőműből a távvezetékre már feltranszformálva jön ki, de nem, nem feltétlenül mindjárt a generátornál, bár a kisebb veszteség érdekében illik közel hozzá.
7. nem. Azt transzformátor végzi. Ezért ez a neve.
9. ez a 4-es kérdés remixe. Igen, igaz, feltranszformálásnál a primer alacsonyabb feszültségből csinálnak nagy szekundert.
10. nem. Pont fordítva, távolra szállításhoz feltranszformálunk, magas feszültség, kis áramerősség, mert a veszteség a vezetéken az áramerősség négyzetével arányos, minél kisebb áramot kell messzire szállítani annál gazdaságosabb.
„5. nem. Az a dinamó.”
És a dinamó = egyenáramú generátor…
A 7. helyesen: igen, a fel- és letranszformálást a transzformátorok végzik.
7.-nél valamiért generátort olvastam, sorry, szerencsére legalább jót írtam a nem után.
5. "a dinamó = egyenáramú generátor"
Nem szokták egyenáramú generátornak hívni. A dinamó egyenáramot csinál, generátor váltót, ezért van külön neve.
Amit te linkeltél, az egy váltóáramú generátor, egyenirányítva. Ízlés szerint kommutátor vagy diódás egyenirányító útján.
Ne keverjük a kettőt.
Ami közvetlenül egyenáramot állít elő, az a dinamó.
„Ami közvetlenül egyenáramot állít elő, az a dinamó.”
Mutass már egy olyat, ami kommutátor nélkül egyenfeszültséget állít elő.
Ki kell egészíteni, amit írtam, mert nem pontos.
A kommutátoros verzió maga az általános dinamó. Azt nem nevezik generátornak. Úgyhogy a fenti kommentemben az nem helyes, hogy oda soroltam az egyenirányított generátor mellé.
Létezik amúgy olyan dinamó is, ami még csak nem is pulzáló egyenáramot állít elő, hanem valódi, "sima" egyenáramot, aminek feszültsége a fordulatszámmal arányos és nem pulzál.
Ilyen az unipoláris dinamó.
(egyes források generátornak titulálják, az a baj, hogy a két fogalom sok nyelvben szakkifejezésként sem válik el teljesen egymástól. Nálunk is szinte csak a fizika és az autószerelés terén különböztetik meg egymástól teljesen, a kerékpárokon lévő "dinamó" pl. AC generátor).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!