Ridamov kérdése:

Hogy kell ezt a fizikai feladatot megoldani?

Figyelt kérdés

[link]

kép linkje a feladathoz. azt kell kiszámolni hogy milyen hosszú kötél kell a 60kg-s üveghez hogyha 570kg erőnek kell hatni arra a töréspontra. megkérdeztem a tanárnőt és azt mondta hogy ne vegyük hozzá a hurok rászorulásának a hosszát vagy mit, hanem nézzük úgy mintha illeszkedne mert ez csak szemléltetés. légyszi képleteket is írjatok és magyarázzátok el.

2021. ápr. 21. 22:25
 1/6 anonim ***** válasza:

Nem igazán értem.

Először is, az erő mértékegysége Newton, a tömegé kg. Tehát mi is a kérdés valójában?

Másodszor, ha az egész egyensúlyban van és az üveg csak lóg lefelé, akkor konstans nehézségi erőről beszélünk, ami F=m*g.

Szóval, a kérdés valójában az, hogy a tartószerkezet tetejétől (a kötél felfüggesztési pontjából) elengedjük az üveget, ami szabadesésben zuhan lefelé, majd eltörik? És amikor eltörik, akkor keveredik be az 570kg-ból számolt erő is, nem?

2021. ápr. 21. 22:53
 2/6 krwkco ***** válasza:

Szavakkal le tudnád írni, hogy ez micsoda? Mert abszolut nem értem, hogy itt mi történik.

- van egy akasztófa szerű állvány

- arra rögzítve van egy kötél

- lejjebb, ismeretlen távolságra van egy üveg, ami két gömbből és a köztük levő csőből áll

- de mi az a rombusz az A pont és az üveg között?

- mitől jön létre ez az "570 kg erő" (Mellesleg a kg nem az erő, hanem a tömeg mértékegysége.)

Szóval hogy van ez a dolog?

2021. ápr. 21. 22:55
 3/6 krwkco ***** válasza:

De ennek így sincs értelme. Mert ha a kötél egy ideális rugalmatlan kötél, akkor akármilyen kis leejtéstől végtelen erő ébred.

#2 vagyok.

2021. ápr. 21. 22:58
 4/6 A kérdező kommentje:
Elfelejtettem írni hogy x magasságból kell ejteni azt a bigyót. És úgy kell hogy a kötél az adott ponton kifejtse az 570kg erőt
2021. ápr. 22. 00:13
 5/6 A kérdező kommentje:
Az a zöldes bigyó pedig a kötelet jelöli
2021. ápr. 22. 00:14
 6/6 A kérdező kommentje:
De egyébként dióhéjban valahogy a törihez keveredtünk és ez arra lenne jó hogy milyen hosszú kötél kell egy kimért hosszú eséses akasztáshoz.
2021. ápr. 22. 00:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!