Hogy kell ezt a fizikai feladatot megoldani?
kép linkje a feladathoz. azt kell kiszámolni hogy milyen hosszú kötél kell a 60kg-s üveghez hogyha 570kg erőnek kell hatni arra a töréspontra. megkérdeztem a tanárnőt és azt mondta hogy ne vegyük hozzá a hurok rászorulásának a hosszát vagy mit, hanem nézzük úgy mintha illeszkedne mert ez csak szemléltetés. légyszi képleteket is írjatok és magyarázzátok el.
Nem igazán értem.
Először is, az erő mértékegysége Newton, a tömegé kg. Tehát mi is a kérdés valójában?
Másodszor, ha az egész egyensúlyban van és az üveg csak lóg lefelé, akkor konstans nehézségi erőről beszélünk, ami F=m*g.
Szóval, a kérdés valójában az, hogy a tartószerkezet tetejétől (a kötél felfüggesztési pontjából) elengedjük az üveget, ami szabadesésben zuhan lefelé, majd eltörik? És amikor eltörik, akkor keveredik be az 570kg-ból számolt erő is, nem?
Szavakkal le tudnád írni, hogy ez micsoda? Mert abszolut nem értem, hogy itt mi történik.
- van egy akasztófa szerű állvány
- arra rögzítve van egy kötél
- lejjebb, ismeretlen távolságra van egy üveg, ami két gömbből és a köztük levő csőből áll
- de mi az a rombusz az A pont és az üveg között?
- mitől jön létre ez az "570 kg erő" (Mellesleg a kg nem az erő, hanem a tömeg mértékegysége.)
Szóval hogy van ez a dolog?
De ennek így sincs értelme. Mert ha a kötél egy ideális rugalmatlan kötél, akkor akármilyen kis leejtéstől végtelen erő ébred.
#2 vagyok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!