Kerlek ne legyetek mergesek ram. De en soha nem ertettem az egyenes aranyossagot es holnap fogok belole irni es nem ertem. Ha lehetne magyarazzatok el nekem ezt a feladatot hogy hogy kell kiszamolni mert fingom sincs?
Pedig ennél életszerűbb nem is lehetne a matematika.
Ha például az lenne, hogy 1 csoki 50 forintba kerül, akkor 10 csokiért mennyit kell fizetni, akkor gondolom rávágnád, hogy 500-at, mivel 10 csoki 10*50=500 forintba kerül. Tehát ha az egyiket szorzod, akkor a másikat is ugyanannyival kell szorozni.
Szerencsére ez visszafelé is móködik, tehát nemcsak szorozni, hanem osztani is szabad; ha 3 ugyanakkora malac 450 kg-ot nyom, akkor 1 malac 150 kg-ot, mivel a malacok számát harmadoltuk, így a tömegük is harmadolódik.
Előfordul, hogy "egy lépésben" nem tudjuk kiszámolni az értéket úgy, hogy csak egész számokkal számolnánk, ezért két lépésben számoljuk ki; esetünkben a 12 dkg párizsi ára a kérdés, ezért azt kellene megtudnunk, hogy 1 dkg párizsi mennyibe kerül (azért ezt kell megtudnunk, mert az 1-ből könnyedén tudunk bármilyen számot csinálni, mivel bármilyen számot 1-gyel szorozva magát a számot kapjuk), esetünkben ha 30 dkg párizsi 225 Ft-ba kerül, akkor 1 dkg párizsi 225/30=7,5 forintba kerül, így 12 dkg párizsi ára 12*7,5=90 Ft.
Van egy másik lehetőség, amikor egymással osztjuk az értékeket, neked azt most egyelőre nem kell tudnod. Ha a fent leírtakat el tudod sajátítani, akkor lehet majd képleteket használni.
Az ilyen jellegű feladatoknál egy a lényeg. Azt kell megtudnunk, hogy az adott áruféleség 1 dkg-ja mennyibe kerül.
Ezt úgy tudjuk meg, hogy az általunk fizetett Ft összeget elosztjuk a vásárolt dkg mennyiségével.
Esetünkben: 225 (Ft) osztva 30 (dkg) = 7,5 tehát 1 dkg párizsi 7,5 Ft-ba kerül.
Ezután már nincs más dolgunk, mint az 1 dkg árát (7,5) megszorozzuk a kérdezett 12 dkg-mal. 7,5 x 12 = 90,- Ft.
Tehát 12 dkg párizsi 90,- Ft-ba kerül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!