Hány olyan négyjegyű szám van, amely 3 különböző számjegyet tartalmaz? Ezek között hány olyan van, amely három páros számjegyet tartalmaz?
Három páros számjegyet csak úgy tud tartalmazni, hogyha a páros duplázódik (például 2344), tehát ki kell választanod két páros és egy páratlan számot, amiből az egyik párosat duplázod.
Persze itt is oda kell figyelni az olyan számokra, amik 0-val vagy 00-val kezdődnek, azokat valahogy ki kell rostálni.
1)
00ab - (9 alatt 2)(4!/2!-3!)
0aab - 9*8(4!/2!-3)
bcaa - 9*(8 alatt 2)*4!/2!
2)
00pl - 4*5(4!/2!-3!)
0ppl - 4*5(4!/2!-3)
p1p1p2l - 4*3*5*4!/2!
Én vagyok a 4. és 5. válaszoló. Magyarázni akkor tudok, ha tanultál kombinatorikát. Ha nem, akkor ezt pótolnod kell.
Például:
00ab - Olyan négyjegyű számok, amelyekben két 0 van, a másik két számjegy egymástól és 0-tól különböző.
(9 alatt 2) féleképpen válaszható ki a másik két számjegy.
4!/2! féleképpen rakható sorba a már kiválasztott számjegy.
3! olyan sorrendje van a kiválasztott számjegyeknek, melyben a 0 az első.
(4!/2!-3!) féle négyjegyű szám képezhető a kiválasztott számjegyekből. (0 nem lehet az első jegy.) (Komplementer módszer)
A többit ezek alapján próbáld kitalálni. Ha nem megy, akkor kérdezz!
Köszönöm a választ! Sokat segítettél! Leírom, ahogyan én hogy gondolkodtam és kérlek írd meg, ha valamit rosszul csinálok:
00pl: kiválasztom a maradék 4 párosból az egyiket, majd szorzom az 5 páratlanból kiválasztott 1-el és szorzom 3!
(4 alatt az 1 * 5 alatt az 1* 3!) 120
0ppl: kiválasztok a maradék négyből kettőt, majd abból a kettőből azt, hogy melyikből lesz dupla számjegy (ezeket összeszorzom), majd szorzom az öt páratlanból kiválasztott 1-el és rendezem őket 3!/2!.
(4 alatt a 2 * 2 alatt az 1 * 5 alatt az 1* 3!/2!) 180
p1p1p2l: a 0 nélküli 4 párosból kiválasztok 3at, majd ebből a háromból 1-et, ami a dupla szám lesz - összeszorzom őket. Majd szorzom az öt páratlanból kiválasztott 1-el és rendezem őket 4!/2!)
(4 alatt a 3* 3 alatt az 1* 5 alatt az 1* 4!/2! 720
1020 lett a végeredmény, ha összeadom őket (720+180+120) - ez lett a megoldásban is.
Biztos, hogy valamit rosszul csináltam, mert az én megoldásomban szerintem nem kerülnek levonásra a rossz esetek.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!