Valaki tud segíteni a fizika háziban? Nem értem.
Figyelt kérdés
Két kiskocsit elhanyagolható tömegű rugó kapcsol össze. A rugót a
kiskocsikkal összenyomjuk, majd egy fonállal ebben a helyzetben rögzítjük. Az így
összekötött rendszert vízszintes síkon, álló helyzetből állandó vízszintes F erővel
gyorsítjuk. Amikor a rendszer sebessége v , a fonalat elégetjük. A fonal elégetése
után Δt idő múlva a hátsó kiskocsi sebessége éppen nulla. Mekkora az első kocsi
sebessége ebben a pillanatban?
(m 1 = 400g; m 2 = 300g; F = 0,5N; v = 2 m/s; Δt = 4s, a mozgást akadályozó erőktől
eltekintünk.)
Azt nem értem, hogy az F erővel történő gyorsítás addig tart-e amíg a kocsik elérik a v sebességet, mert ha igen akkor nem értem, hogy mi szükség van az F erőre?
2021. jan. 28. 22:08
1/3 anonim válasza:
A rugó az első kiskocsit előre gyorsítja, a másodikat hátra, azaz lassítja. A v sebesség eléréséig nem hat a rugóerő, mert a kocsikat összeköti a merev fonal (az "ellentart" a rugónak), a v sebesség elérésekor megszüntetjük ezt a kényszert (elégetjük a fonalat), onnantól lassít/gyorsít az erő.
2/3 A kérdező kommentje:
És a rugóerőt hogy lehet kiszámolni?
2021. jan. 28. 22:38
3/3 anonim válasza:
-(rugóállandó)*rúgó megnyúlásának mértéke
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!