Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Hogyan kell rendesen tételt...

Hogyan kell rendesen tételt kidolgozni?

Figyelt kérdés
Ősszel előrehozottaztam idegen nyelvből, szóbelire csináltam tételeket, de nem tudtam hasznát venni, mert csak egy-két szavas megjegyzéseket írtam hozzájuk.

2021. jan. 28. 21:45
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Minden oldalon utánanézel,ahol tudsz,és kiemeled a leglényegesebb dolgokat,majd ha kevés,raksz bele rizsát,olyan egyébként ez meg ez meg ez...

Felsorolod a típusait,azokról írsz,aztán a végére írsz róla érdekességeket,meg írsz róla,hogy amúgy ezt ekkor és ekkor és így találták ki. De itt most idegen nyelvről van szó nyilván.

2021. jan. 28. 21:57
 2/6 anonim ***** válasza:
100%
1-2 oldalasakat csinálj.
2021. jan. 28. 21:58
 3/6 1112 ***** válasza:
83%

Írjál ki gondolatjelekkel röviden minden tételhez 6-7 gondolatjelet valami okos gondolattal az adott tételen belül.

Egybefüggő, hosszú szöveget szerintem jóval nehezebb megjegyezni. De egyébként ha van annyira fogékony az agyad; akkor ne csak 6-7 gondolatjeles dolgot írj ki; hanem az összeset. Tehát, ha mintha egy kis szivacs, van annyi hely a buksidban, hogy magadba szívd.

Tehát ilyen tömör, egészmondatos szövegeket szerintem jóval nehezebb megjegyezni, úgyhogy nekem az a kidolgozás, hogyha lerövidítem megtanulhatóra, lényegretörően. Viszont, ha a tanár kéri, hogy adj be neki egy ilyet, és ne vázlat, ne felsorolás, hanem egybefüggő szöveg legyen, akkor írjál meg neki olyat. Tehát ha ez most jegyre megy; akkor úgy csináld, ahogy a tanár kéri; különben meg gondolatjelesen szerintem sokkal könnyebben megjegyezhető. Mondjuk angolból az pont mehet egybefüggő szövegbe. De pl egy töri, egy irodalom, ezek szerintem jobbak így vázlatosan, kis vonalkákkal.

Ja és pl úgy szeretem, hogy minél kisebb helyre kiférjen lehetőleg; tehát

az a lehető legkisebb betűméret, aminél még nem érzed azt, hogy megerőltetné a szemedet; a sortávot is le lehet venni szimplára Bekezdés >> Sorköz >> Legördülőből kiválasztani: Szimpla ; Lap elrendezésnél is, ahol nem zavaró, tehát még ne folyjon össze a szöveg; le lehet venni a 10pt-ket nullára; meg a margókat is minél kisebbre, csak vigyázz, hogy annyi hely legyen kihagyva, hogyha pl valaki pl picikét ferdén is rakta bele a papírt a nyomtatóba, ha mondjuk nem kézzel írod, hogy tehát ha picit elcsúszik, még akkor se lógjon le az írás széle. Na, és akkor ennek az a pszichológiája, hogy ha látod, hogy kevesebb van, pl nem 10, csak 4 oldal; akkor könnyebben ráveszed magad, hogy elolvasd, mert csak annyi van, kevesebbnek tűnik; valamint itt nálunk hasznos is, mert szokott baj lenni abból, hogy ha kifogy a tinta, ez meg így tehát papírtakarékos, meg tintatakarékos is. Meg nemtom, hova van még csatlakoztatva, talán egy kicsit áramtakarékos is. De szóval tényleg csak annyira szabad picinek lenni a betűknek , hogy még ne zavarja a szemedet; ha már bántaná a szemed, akkor mindenképpen vedd nagyobbra; tehát ez csak egy ötlet volt. Ja és a kis vonalkázósakat meg úgy ajánlanám, hogy azokat már kézzel írd le. Én anno a töritételeket pl úgy csináltam, hogy kinyomtattam egybefüggő szövegeket, és akkor azokon aláhúztam, meg adatkiemelőztem dolgokat; attól függ, éppen mi került a kezembe; és akkor azokból írtam simán kézzel, tollal 1-1 ilyen rövid gondolatjeleset. Amikor már a végső vázlatot írod, amit tanulni fogsz; azt már szerintem nagyonis érdemes kézzel írnod. Sokkal személyesebb lesz; meg még pl az egyes betűk is sikerülhetnek sajátos formájúra. Meg tehát tényleg nem egy olyan szigorú szöveg lesz; hanem, amit te magad írtál, és miközben leírod, akkoris addigis tudod tanulni azalatt; és tehát nem egy szigorú kinézetű szöveget olvasol el százszor; meg szal pl lehet, hogy a betűk formájáról is megjegyzel 1-2 dolgot könnyebben. Hogyha pl nem az összes k-betűt pont ugyanúgy sikeredett leírnod, hanem pl egyik egy kicsit "kövérebb", meg stb. Tehát még a leírt szavaid jellegzetes formája is berögződhet akár azáltal, hogy személyesebb; személyesebb jegyzetet tanulsz, személyesebb jegyzetet használsz.

2021. jan. 28. 21:24
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

Pl. magyar és töri esetében én azzal kezdeném, hogy nagyon alaposan, tüzetesen áttanulmanyoznám az adott tételhez tartozó szöveget a tankönyvben, és KÖZBEN nézném, hogy az érettségin használható forrásban mi található hozzá.

Példa: Töri tétel: Földrajzi felfedezések.

Használható forrás: atlasz.

Kinyitod a tankönyvet ÉS az atlaszt, olvasod a könyvet, és minden egyes adatot (évszám, helyszín, nevek) nézel az atlaszban a megfelelő oldalon ("Földrajzi felfedezések")! Meglátod, az adatok 80%-a benne van - neked csak meg kell tanulnod összefűzni ezeket az adatokat egy logikus szövegben. Viszont az atlasz néha csalóka- sok benne az info, de tudnod kell kiválogatni a neked kellőket.

Egy jó tétel vázlatos.

Az első 1-2 mondatot írd ki pontosan:

"A 15-16. században számos jelentős földrajzi felfedezés történt, amely átrendezte a hatalmi viszonyokat: amelyek mind kulturális, mind gazdasági-kereskedelmi szempontból meghatározó jelentőséggel bírtak.

Feleletemben egy általános bevezetőt követően kitérek Fernao Gomes, Vasco de Gama, Kolombusz Kristóf és Amerigo Vespucci felfedezéseire."

Vagy másik példa:

"Ady Endre magyar költő, újságíró, a 20. század eleji magyar költészet meghatározó szereplője, a Nyugat egyik legfőbb alakja, a szimbolizmus hazai megteremtője. Költészetének meghatározó témái a szerelem, a halál, a pénz, a magyarság, a táj, illetve a költői szerepvállalás formái.

Feleletemben a szerelmi költészetét fogom bemutatni."

És innentől vázlatot írjál.

Szedd pontokba, kulcsszavakat, felmondatokat írjál, legyen szellős, áttekinthető!

1, maximum 2 oldal.

Sok sikert!

2021. jan. 28. 21:42
 5/6 1112 ***** válasza:

3.vok

angolból amúgy mi úgy csináltuk, hogy a tanár írt össze kérdéseket, mi pedig írásban válaszoltunk rájuk, ez kb 1-2 A/4-es oldal volt; és akkor odaadtuk neki, ő pirossal kijavította, ha valahol valami nm volt jó, és visszaadta nekünk

2021. jan. 29. 19:14
 6/6 1112 ***** válasza:

3.vagyok mégegyszer; még azt hiszem, azt kihagytam, hogyha pl sokszor úgy van,hogy az oldal feléig ér ki egy mondat , utána uj bekezdés van; akkkor az oldal fele kihasználatlan lesz; tehát olyankor praktikus lehet két hasábot is csinálni, ha állva tartod a papírt; hogy ne legyenek üres fehér foltok, be lehet rakni akár választóvonalat is középre; Wordben is be lehet pipálni, és akkor úgy is lehet; vagy pl megnézed; hogyha mondjuk úgy kevesebb helyet foglal, és úgy még mindig jól néz ki, hogy mondjuk tájolás: fekvő helyzetű lapelrendezés; oda akkor ha úgy jobban jön ki helyügyileg, akkor lehet rakni bele három hasábot is.

Irodalomból amúgy lehet pl praktikus, hogy a tankönyvekből dolgozod fel a tananyagot, ami abban benne van, és akkor abból írsz ki fontos dolgokat.

Meg amúgy egyébként sokat segíthet a forrás.

Ja meg még idegennyelvből csinálhatsz akár olyat, hogy pl nézel egy képet, és beszéljél róla 3 percet. Egy bármilyen random képet kiválasztasz internetről, tankönyveidből, és akkor arról próbálj meg minél többet beszélni, ez is ilyen készségfejlesztő lehet.

Ja és tehát az angolt ugy csináltuk, hogy a 12.-es tanév vége felé, tehát az órán írtuk a kérdéseket; meg még szavakat is kiírtunk; olyan is volt, hogy a szavakat a tanár küldte el e-mailben az osztályból valakinek, hogy küldje szét mindenkinek; na, és tehát a kérdésekre a válaszokat pedig otthon írtuk ki. Ott pl tehát tényleg lehet egybefüggő szöveg is, mert szerintem az praktikus lehet úgy, pl saját magadról, hogy folyékonyan tudjál beszélni, előre elkészített mondatokban, amit pl te magadról írtál pl ruházkodás, meg család, meg háziállatok, meg iskola, meg hobbik, meg ilyesmi témákban; és akkor tehát rögtön fogsz tudni egy csomó ilyen mondatot, de tehát szerintem ez más tantárgyakból nem válik be, csak idegennyelvből, ez az egészmondatos.

2021. jan. 29. 19:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!