Nah ezt hogyan lehet megoldani??
Sqrt(3x-5)=x^2-7
Kikötés: x>=5/3
A bal oldal nagyobb egyenlő null.
Szóval a jobb oldal is pozitívnak kell lennie.
Lehetne azt csinálni hogy negyzetre emelek, de akkor ez jön ki összevonás után:
X^4-14x^2-3x+54=0
Itt nem tudunk szorzatot meghatározni.
Szóval valami más megoldás kellene.
A levezetest is le tudod írni?
Igazabol az segítene sokat.
Ezt nem igazán lehet levezetni, mert a 4-ed fokú egyenlet megoldóképlete őrületesen bonyolult.
Itt nem tudsz mást tenni, minthogy az x = 3 megoldást "megsejted" tippelgetés útján. Ezután persze biztos lehetsz benne, hogy a rendezett negyedfokú egyenletből kiemelhető az (x - 3) tag:
X^4-14x^2-3x+54=(X - 3)(x^3 + 3X^2 - 5X - 18)
A probléma persze még mindig áll, hiszen a másik tényezőt is valahogy meg kell oldani 0-ra, de ez megintcsak nem könnyű hiszen harmadfokon vagyunk. Kíváncsiságból én beírtam az új egyenletet a wolframalphába és ott tök egyértelműen látszott, hogy a másik valós megoldás a Cardano formulából esik ki és ilyen módon nincs esélyünk ügyeskedéssel meghatározni.
Szóval a másik megoldásért az itt leírtakat kellene végigcsinálni:
Kis update, mert észrevettem, hogy ami kiesne a harmadfokú egyenlet megoldásából az amúgy sem lenne jó:
Menjünk vissza az elejére:
Mivel a gyökfüggvény csak nemnegatív értékeket eredményezhet, így x >= sqrt(7) (x <= -sqrt(7) kizárva mert x>=5/3 ahogy mondtad)
Be lehet látni, hogy sqrt(7)-nél nagyobb egyenlő X-re nem lesz megoldása a harmadfokú egyenletnek. Ehhez például elég azt bizonyítani, hogy gyök 7-ben nincs megoldás és hogy a függvény legalább monoton nő ezután.
sqrt(7)-ben nincs megoldás, szimplán beírod a harmadfokúba x helyére:
f(sqrt(7)) > 0
sqrt(7)-ben szig mon növekedés van:
derivált: f'(x) = 3x^2 + 6x -5
f'(x) pedig látszik, hogy sqrt(7) és fölötte pozitív, azaz a függvény szig mon nő.
Egyetlen megoldás így a 3.
Uhhh gondoltam hogy nem lehet trükkel vagy ugyeskedessel megoldani, ezek szerint tényleg nem.
Köszi a segitseget.
Ilyenkor tényleg az a legegyszerűbb ha végig van nézve pár egész számmal az egész feladat.
Az előbb említett grafikus megoldás:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!