Nos matekból nem a legélesebb kés vagyok, főleg nem karanténba online. Esetleg ha példát vagy épp megoldást tudnátok küldeni?
Ezek a feladatok vannak feladva, igazából képlet lenne a legjobb, de nem nagyon találtam.
Exponenciális egyenletek:
Azért igy irom mert valamiért nem veszi be rendesen és nem azt másolja be amit irok.
3a harmadikon-2x-en=27
3felulX-3felulX-1(ez igy a x-1 harmas jobb felul)-7szorzás 3 az x-en és mellete a hármas=33
9X-en-12szorzás3X-en+27=0
Nos ezek lennének, tudom eléggé hülyén írtam le, aki tudd segíteni annak megköszönném.
3^(3-2x)=27
3^(3-2x)=3^3
A hatványfüggvény szigorúan monoton fv. a teljes értelmezési tartományon, ezért a hatványalap elhagyható.
3-2x=3
x=0
3^x-3^(x-1)-7*3^(x+3)=33
3^x-1/3*3^x-7*3^3*3^x=33
3^x=y
y-1/3*y-27*7*y=33
erre csak komplex megoldás van úgyhogy valszeg nem ez a feladat, csak nem tudtam értelmezni...
9^x-12*3^x+27=0
3^(2x)-12*3^x+27=0
3^x=y
y^2-12y+27=0
Megoldod a másodfokú egyenletet, majd visszahelyettesítesz.
Kérlek, írd le érthetően a feladatokat, mert így tévútra vezethetnek egyrészt minket, de ami a legnagyobb baj, hogy téged is.
Ha valaminek a hatványát akarod leírni, azt a ^ jellel írhatod.
Valamint a tagolás miatt zárójelezz + a különálló részeket válaszd el szóközzel egymástól.
Például az első feladat értelmezése én szerintem a következő (ez pedig különbözik a #2 Válaszolótól):
3^3 - 2^x = 27
3^3 - 27 = 2^x
27 - 27 = 2^x
0 = 2^x
Ennek nincs megoldása.
Talán a második tipúsra ez jobb példa: 5^x+4-5^x+2=0
Ezt a feladatott megoldottam de nem értem miért 5 a végeredmény ha a megoldó kulcsba -2 szereppel, esetleg erre tudtok választ adni?
Mármint ez a feladat?
5^(x+4) - 5^(x+2) = 0
Ha igen, akkor nincs megoldása, mivel az alábbi egyenlet jönne ki, amire nincs megoldás.
5^(x+4) = 5^(x+2)
Tagolj egy kicsit jobban légyszi vagy tölts fel képet!
a mateking is szuper oldal, mellé még youtube-on a 'Zseni leszek' oldalt érdemes megnézni, vagy ott van a photomath oldal. Ezenkívül vannak megoldással ellátott gyakorló feladatgyűjtemények.
Ha mégis inkább különtanárhoz mennél, ismerek egy nagyon jót.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!