Sz! Hogyan kell a 2004 - es felételi(9.évfolyamra)1/8 Matematika 6.feladatát megoldani?
Ne haragudjatok, hogy ilyen rövid, és 'bunkón' kérdeztem, de ahogy én szerettem volna, úgy nem írhattam, mert elméletileg az nem volt kérdés!
Azt írtam benne, hogy segítséget szeretnék kérni, mert ennél a feladatnál elvesztem,és jó lenne tusni hogyan kell megcsinálbi, mert ez gyakori feldattípus. Köszönöm
linket sajnos nem sikerűl betennem
Az iskolai boltból egyik délelőtt az összes füzetet megvásárolták. Aladár megvette az összes füzet kétötödét, Balázs a maradék egyharmadát, Csaba pedig ezután a maradék háromnegyedét. A megmaradt három füzetet az iskolatitkár vásárolta meg.
a) Az összes füzet hányadrészét vette meg Csaba?
b) Hány füzet volt eredetileg a boltban?
c) Hányszor több füzetet vett Balázs, mint az iskolatitkár?
d) Hány füzet maradt Balázs vásárlása után?
Visszafelé kell gondolkodni! (ezt hatodik osztályban tanultad)
Csaba pedig ezután a maradék háromnegyedét --> három darab füzet az 1/4 rész, tehát Csaba 9 darab füzetet vett meg. Csaba vásárlása előtt 9+3=12 db füzet volt.
Balázs a maradék egyharmadát --> 12 db füzet ez a 2/3 rész, tehát Balázs 12:2=6 db füzetet vesz meg. Balázs vásárlása előtt 12+6=18 füzet volt.
Aladár megvette az összes füzet kétötödét --> 18 füzet a 3/5 rész amiből 1/5 rész 6 füzet, tehát Aladár 2*6=12 darab füzetet vett meg.
Összesen 12+18=30 füzet volt.
a) 9/30=3/10
b) 30
c) 12:6=2-szer annyit
d) 12 db
Az iskolai boltból egyik délelőtt az összes füzetet megvásárolták: x
Aladár megvette az összes füzet kétötödét: (2/5)*x
Balázs a maradék egyharmadát: (3/5)*x maradt, ennek a harmada (1/3)*(3/5)*x=(1/5)*x
Csaba pedig ezután a maradék háromnegyedét: (2/5)*x maradt, ennek a háromnegyede (3/4)*(2/5)*x=(3/10)*x
A megmaradt három füzetet az iskolatitkár vásárolta meg: maradt (2/5)*x-(3/10)*x=(1/10)*x, ennek kell 3-nak lennie, tehát:
(1/10)*x = 3, ennek megoldása x=30. Az x azt jelölte, hogy hány füzet volt eredetileg a boltban, tehát 30 füzet volt.
A többit innen könnyen ki lehet számolni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!