Hogyan tudom megszerkeszteni a háromszöget, és a köré (illetve belé) írható kört?
Holnap ebből írok javítódolgozatot. Sajnos az előző dolgozatom kettes lett, mivel hiányoztam, ezért nem tudtam rendesen megoldani, az osztálytarsaim se tudják elmagyarázni.
Szerencsére megengedte a tanár, hogy holnap újra írjam a dolgozatot, mert amúgy elég jó vagyok matekból , de ez a geometria rész nem igazán megy alapból se
A háromszöget meg tudom szerkeszteni, de a köré és belé írható kört nem tudom hogy kell.
Lényeg;
-Háromszög köré írható kör középpontját tudod megszerkeszteni úgy, hogy az oldalfelező merőlegeseket szerkeszted meg, és ezek metszéspontja a kör középpontja. Innen a sugár a közéépont és valamelyik csúcs távolsága.
-Háromszög beírt körének szintén a középpontját tudod megszerkeszteni, ehhez a belső szögfelezőket kell megszerkesztened, és azok metszéspontja lesz a beírt kör sugara. A háromszög sugarához még szükséges egy szerkesztés, ehhez a kör középpontját kell valamelyik oldalra tengelyesen tükrözni, majd a pont és a tükörképe által meghatározott szakasz, valamint a tükrözésre használt oldal metszéspontja lesz a kör sugarának másik végpontja. Tehát beszúrod a középpontba a körzőt, a másodjára megszerkesztett metszéspont távolságára nyitod a körzős, és már csak körözöl egyet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!