Elektronikával kapcsolatos házi feladat, méretezni kell egy sávszűrőt, de nem értem valaki segítene?
A sávszűrő egy adott frekvenciasávot enged át, van egy alsó és egy felső határfrekvenciája. A határfrekvencia az a frekvencia, ahol a kimeneti feszültség a közepes frekvencián mért értékhez képest 3 dB-t csökken.
„Alsó határ frekvenciája R1 1kOhm és C1 100 nF, a másik tag rezonancia frekvenciája 160 kHz.”
Ezt én sem egészen értem. Az alsó határfrekvenciája 1 kΩ és 100 nF, itt talán arra gondoltak, hogy ez a két tag egy felül áteresztő szűrőt képez. Akkor ezek alsó határfrekvenciája:
f1=1/2πR1C1=1/2π·10³·100·10⁻⁹≈1,59 kHz.
A másik tag rezonanciafrekvenciája 160 kHz, de ez is egy R-C tag, annak nincs rezonanciafrekvenciája, hacsak nem egy alul áteresztő szűrő felső határfrekvenciát értik rajta. Ha igen, akkor az R2 ellenállás: R2=1/2πf2C2=1/2π·160·10³·10·10⁻⁹=99,47 Ω≈100 Ω.
Sávszűrő úgy lesz belőle, hogy a felül áteresztő szűrő után kapcsolod az alul áteresztő szűrőt.
A számítás csak közelítés, mert a felül áteresztő szűrőt az alul áteresztő terheli, viszont az alsó és felső határfrekvencia távol van egymástól, így a közelítés viszonylag jó.
Bevittem az LTspice XVII áramkör szimulátor programba, mely szerint a –3 dB-es pontok 1,42 kHz-en és 178,2 kHz-en vannak. Itt van a rajz és a Bode diagram:
Egyébként a sávszűrő megvalósítható a szűrők felcserélésével is: elöl az alul áteresztő szűrő utána a felül áteresztő:
Az eredeti értékek megvalósításához az kellene, hogy egyik szűrő se legyen terhelve. Ez úgy érhető el, hogy például mindkét szűrő után kapcsolnak egy emitterkövetőt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!