Jól gondolom? Nem szeretném elrontani.
Egy matematikai feladatsorban kéne a segítség.
1.Van négy kártyánk,mindegyiken egy-egy betű:A,I,P,P. Ezek egymás mellé helyezésével négybetűs-többnyire értelmetlen-"szavakat" tudunk alkotni.
a)Képezzük az összes négybetűs "szót",és írjuk ezeket ábécé sorrendbe.
b)Hányadik helyen szerepel ebben a "szótárban" a PAPI,illetve a PIPA szó?
2.Egy tartályt egy csapból töltenek fel,amely másodpercenként 7l vizet ad.Mennyi víz van a tartályban 1s,2s,3s,...múlva, ha a csap megnyitásakor a tartály
a)üres volt b)4l vizet tartalmazott
Készítsünk táblázatot,majd ábrázoljuk koordináta-rendszerben a megfelelő értékpárokat! Mennyi idő alatt telik meg a tartály az egyes esetekben,ha össztérfogata 60l?
3.Folytassuk a sorozatokat mindkét irányba 5-5 elemmel! Ahol érdemes,fejezzük ki más mértékegységek segítségével is !
__ __ __ __ __ 6m 77cm, 6m 17cm,7m 37cm __ __ __ __ __
__ __ __ __ __ 26dm,30dm,35dm,41dm __ __ __ __ __
__ __ __ __ __ 40cm,80cm,160cm __ __ __ __ __
__ __ __ __ __ 6,25km,1,25km,250m __ __ __ __ __
Az első feladatban azt mondta vki.,hogy 24 megoldás van,de én csak tizet számoltam ( AIPP,APIP,APPI,IAPP,IPAP,IPPA,PAIP,PAPI,PIAP,PIPA) az ilyeneket is számoljam bele:PPAI,PPIA STB...?
Ha tudjátok írjátok le szerintetek mennyi van és mik ezek.
köszi előre is.

elsőhöz:
biztos h 24 van..bár ezek ugye nem mind értelmes szavak
4!-->(4 faktoriális)

elsőhöz: NEM 24 darab van, 12 darabnak kell lennie.
Azért nem 4!, mert itt két betű azonos (a P-k), szóval ezzel a meggondolással minden szót kétszer számolnánk, hiszen a két P megcserélését is új szónak vennénk, pedig ezzel ugyanazt a szót kapnánk.
Kérdező: miért ne számolnád bele a PPAI és PPIA "szavakat"? (több nincs is, ezzel meg is van a 12 szó).

Biztos hogy nem 24 van :D
A P betű kétszer szerepel, és az előző hozzászóló gondolatmenete alapján két különböző eset a PPAI és a PPAI, pedig nyilvánvaló ugye hogy nem :D
12 különböző eset van.
Na majd jön valaki nálam okosabb és ráérősebb, én a többihez nem kezdek hozzá, csak ezt akartam kijavítani.
okés,köszönöm szépen:)
a 2est nagyjából tudom,de azért elmagyarázhatjátok ellenőrzésképpen:)
a hármasban jöhet a segítség:)

Én csak azért írok,mert szeretek matekozni szabadidőmben,de nem megoldást írok.
2-es feladat:
Ha a tartály üres volt, akkor
az első másodpercben 7liter lesz benne
a második másodpercben 14 liter
a harmadik másodpercben 21 liter.
Ha a tartály 4 litert tartalmazott, akkor
az első másodpercben 11 liter lesz benne
a második másodpercben 18liter
a harmadikban pedig 25liter
Ez túl egyszerű lenne így??

Ja, hogy 60 literig meg kellene telnie.Azt nem olvastam el.
Amikor üres volt,akkor 8 másodperc alatt lesz benne 56liter, és az a kérdés, hogy a fennmaradó 4 liter mennyi idő alatt folyik bele a tartályba(4/7): 0,57 másodperc alatt. Tehát szerintem 8,57 másodperc a megoldás az első esetben.
Amikor 4literrel indul a tartály, akkor 8 másodperc kell neki kereken.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!