Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Egy vetélkedőn a nyertes 3...

Tothmarci kérdése:

Egy vetélkedőn a nyertes 3 ablak közül választhat. Kettő mögött egy–egy 2000Ft-os könyvutalvány, a harmadik mögött egy iPhone 12 típusú telefon található.? | | \ / \/

Figyelt kérdés

Miután a

versenyző választott, a játékvezető, aki tudja, hogy melyik ablak mögött mi van, kinyit

egy ablakot, amelyik mögött könyvutalvány van.

Ezután a játékos megváltoztathatja a

választását. Érdemes-e változtatni az eredeti döntésén, ha nagyon szeretne egy telefont nyerni?

2020. okt. 30. 10:43
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:

Ha a játékos maga 2 ablakot kinyithatna, akkor volna igazán 2/3-os esélye a nyereményre.

Az hogy az elején kiválaszt egy ablakot, az nem 1/3 esély. Tehát ezt kár bármivel összehasonlítani. Az akkor volna annyi, ha ki is nyithatná azt az ablakot. A játékban az elejétől fogva 50% az esély a nyerésre. Ez csak illúzió hogy az elején még 1/3, aztán ha jól döntesz, akkor több.

2020. dec. 4. 16:34
 12/21 anonim ***** válasza:

"Az hogy az elején kiválaszt egy ablakot, az nem 1/3 esély."

Hanem?

2020. dec. 4. 16:41
 13/21 anonim ***** válasza:

12:

Mert utána úgyis ki fog nyitni egy üres ablakot a műsorvezető, és az 1/3-ból 1/2 lesz. Ha a játékos még nem ismeri a szabályokat, akkor is. A végső valószínűségen az nem változtat, hogy az elején a játékos milyen reményekkel indult.

2020. dec. 4. 17:00
 14/21 anonim ***** válasza:

De azt az ajtót, ami mögött a nyeremény van, 1/3 eséllyel "foglalja le", így 2/3 eséllyel "lő mellé", és a váltással a 2/3-os esélyre vált át. Az csak parasztvakítás, hogy utána kinyitnak egy ablakot.

Azzal akarod párhuzamba állítani, mintha szimplán csak 2 ajtó lenne, pedig bár látszólag a két eset ugyanaz, mégis teljesen más a történet a két esetben.

Szokták még úgy interpretálni a feladatot, hogy ne 3 ablak legyen, hanem 100, ekkor érthető okokból, ha az lenne a játék, hogy nyisson ki egyet, akkor 1% eséllyel nyerne. Azonban, ha lefoglal egy ablakot, a műsorvezető meg kinyit 98 üreset, majd felteszi az ominózus kérdést, akkor már könnyebben érezhető, hogy nem 50-50 a valószínűség.

2020. dec. 4. 17:45
 15/21 anonim ***** válasza:

A 2/3-os esélyre váltás csak látszat. Mivel nem a játékos nyithat 2 ajtót.Csak akkor van 2/3 esély a nyerésre, ha a játékos nyithat 3-ból 2-t. Mivel ő nem tudja melyik ablak mögött mi van. Vagy ha a műsorvezető sem tudná, úgy nyitna, és ha ott a nyeremény, akkor is a játékos kapná.

Az teljesen mindegy hogy 100 ablak van-e vagy 3, mert a végén 2 közül kell a játékosnak választani.

2020. dec. 5. 07:33
 16/21 anonim ***** válasza:

Ez a kérdés azért érdekes, mert rávilágít arra, hogy a valószínűség nem olyan mint egy torta. De nézzük úgy mintha torta lenne. Ha kiválasztunk 3 közül egy ablakot, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a torta 1/3-a ott van és ott is marad. A torta 1/3-a csak addig van ott, amíg senki nem avatkozik bele a játékba, aki tudja mi van az ablak mögött. Az elején kiválasztott ablakhoz tartozó 1/3 nyerési esély attól még hogy ahhoz az ablakhoz nem nyúl senki, a hozzá tartozó esély megváltozik.

Tehát az 1/3 valószínűség nincs a kiválasztott ablakhoz rögzítve. Így a 2/3 sincs a másik kettőhöz.

2020. dec. 5. 10:31
 17/21 anonim ***** válasza:

Remélem, hogy őszintén válaszolsz;

Te most direkt trollkodsz, vagy ennyire fogalmatlan vagy? Mert ennek fényében fogok én is válaszolni a továbbiakban.

2020. dec. 5. 11:20
 18/21 anonim ***** válasza:

17:

Én többféle módon alátámasztottam az álláspontomat. Te meg átváltottál személyeskedésre. Sajnálom ha kifogytál az érvekből, beszélgethetnénk még.

2020. dec. 5. 11:48
 19/21 anonim ***** válasza:

Nem váltottam át személyeskedésbe, csak nem akarok belemenni/benne maradni egy meddő vitába'.

Amit te "alátámasztásnak" hívsz, az nem más, mint egy nagyon szép mese, bármiféle igazságalap nélkül, meg félreértelmezéssel.

Vegyünk egy másik példát;

Tegyük fel, hogy van 3 kis doboz, az egyikben van egy gyémántgyűrű, a többi ki van tömve újságpapírral (csak hogy a súlyuk megegyezzen). Kiválasztasz egy dobozt, azt beletesszük az A jelű dobozba, a másik kettőt a B jelű dobozba.

Mekkora annak a valószínűsége, hogy az A jelű dobozba került a gyémántgyűrű? 1/3, szerintem ebben egyetértünk.

Ezután a B jelű dobozt beledobjuk egy vulkánba.

Most mekkora annak a valószínűsége, hogy az A jelű dobozban van a gyémántgyűrű?

2020. dec. 5. 12:13
 20/21 anonim ***** válasza:

Elkezdtél engem minősíteni. Ez nem személyeskedés? Valamint amit írtam, arra érdemben nem reagáltál. Na jó...

A gyémántgyűrűs kérdésedre a válasz az, hogy 1/3.

2020. dec. 5. 13:08
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!