Hogyan deriválom az alábbi függvényeket?
Ezeknél a példáknál akadtam el, kérhetnék levezetéses segítséget?
f(x) = 5^cos(x)
g(x) = (2^x + 1)^sin(x)
Láncszabály szerint kell elindulnod, szóval az f(x) esetén a cos(x)-el kezded majd a műveleteket.
A g(x) esetén is ez a helyzet, ott pedig a sin(x)-el kezded majd.
Pontos választ azért nem írtam még, hogy hátha ennyivel tudnék segíteni és menne egyedül. Ha nem menne akkor írj és levezetem, addig is sok sikert:)
A láncszabályt kell alkalmazni. A lényeg, hogy a külső függvényt deriválod, mint általában, de ezt még meg kell szorozni a belső függvény deriváltjával. A külső függvény mindig az a művelet, amit utoljára végeznél el, hogyha behelyettesítenél egy számot.
Az 5^cos(x) esetén az 5^() a külső függvény, tehát ezt kell deriválni. Tudjuk, hogy
(5^x)' = ln(5)*5^x, de nekünk most cos(x) van a kitevőben, így ln(5)*5^(cos(x)) lesz belőle. Ezt kell még szorozni a belső függvény deriváltjával, ami -sin(x) lesz, tehát az eredémy -ln(5)*5^(cos(x))*sin(x) lesz.
A másikat próbáld meg ez alapján megoldani.
akkor g'(x)= ln(2^x +1) * (2^x +1)^sinx * cosx ?
vagy ezt az egészet még meg kell szoroznom 2^x*ln2-vel?
g'(x)=e^(ln(2^x+1)*sinx)*(1/(2^x+1)*2^x*ln2*sinx+ln2^x+1)*cosx)
A belső függvény szorzat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!