Valaki elmagyarázná nekem hogy hogyan kell megoldani egy ilyen feladatot? (elektrolízis)
Pl.
Cink(II)-klorid oldatot elektrolizálunk grafitelektródok között.
Cu2I oldatot elektrolizálunk -II-
ZnSO4 oldatot elektrolizálunk
Mik az elektrolízis termékei (anódon és katódon külön-külön)
Katód és anódreakció meghatározása
Légyszíves részletesen magyarázd el hogy mit miért hogyan kell csinálni.
Nos.
Elektrolizáló cellában az anód a negatív, a katód a pozitív oldal.
Az anódon oxidáció, a katódon redukció megy végbe.
Ezen kívül fontos, hogy az összetett anionok leválása helyett vízbontás megy végbe az anódon (legalábbis ezen a szinten amit neked tudnod kell). A katódreakciókkal pedig az a helyzet, hogy azok a fémek, amelyeknek a standard potenciáljuk -0,83V-nál pozitívabb kiválnak az elektródon, amelyeknek negatívabb, azok helyett katódos vízbontás megy végbe. (ezek grafit elektródok esetén igazak, higany elektród esetén kiválik a fém nátrium, ennyit még jó, ha tudsz)
Arra figyelj, hogy úgy rendezd a két elektródon végbemenő reakciót, hogy ugyanannyi legyen az elektron felvétel, illetve leadás, mert a folyamat közben nem eszi meg a tehén az elektronokat, és a tyúk sem tojik bele plusz elektront, a sztöchiometria itt is fontos.
Vízbontási reakciók:
(-) A: H2O-->0,5O2 + 2H+ + 2e-
(+) K: 2H2O + 2e- --> H2 + 2OH-
Ebből jól látszik, ha szummázod a két egyenletet az egész cellára vetítve ez történik:
2H2O-->2H2+O2 (Azaz két mol víz bomlik 1 mol O2-re és 2 mol H2-re-->FONTOS!)
Nem oldom meg a feladatodat, de írok példákat:
NaCl:
A: 2Cl2- --> Cl2 + 2e-
K: 2H2O + 2e- --> H2 + 2OH-
CuSO4:
A: H2O --> 0,5O2 + 2H+ + 2e-
K: Cu2+ + 2e- --> 2Cu
KNO3:
A: H2O --> 0,5O2 + 2H+ + 2e-
K: 2H2O + 2e- --> H2 + 2OH-
AgCl:
A: 2Cl- --> Cl2 + 2e-
K: 2Ag+ + 2e- --> 2Ag
Ez alapján a 4 példa alapján szerintem megérted a lényeget. Még egy tipp: alkáli fémek, alkáli földfémek és az alumínium standard potenciálja alacsonyabb -0,83V-nál.
A Faraday-törvényeket még nézd hozzá, számoláshoz kelleni fognak.
Remélem dióhéjban el tudtam magyarázni a lényeget.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!