Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Pénzügyben hogyan tudom...

Pénzügyben hogyan tudom kiszámolni a kamatot/rátát (r)?

Figyelt kérdés
Meg van adva a PV és a C1 is, de azt nem tudom, hogy az r-t hogy kapom meg. Nagyon bosszant, mert minden mást ki tudok számolni, csak erre a valószínűleg egyszerű dologra nem tudok rájönni.

2020. szept. 30. 12:30
 1/7 anonim ***** válasza:
Esetleg ha leírnád a feladatot, nekünk is könnyebb dolgunk lenne.
2020. szept. 30. 13:13
 2/7 A kérdező kommentje:

C1=150 dollár

PV=130 dollár

Mennyi az 1 éves diszkonttényező, diszkontráta (r)?

Végeredmény pedig r=0,154 azaz 15,4%

Ezt nem értem, hogyan jött ki az eredmény. A DF pedig ugye ebből következik, de azt már értem.

(Azért nem írtan le, mert legutóbb le lettem oltva, h lusta vagyok megcsinálni és csak azért írom ki, hogy valaki megcsinálja és ezt szeretten volna elkerülni)

2020. szept. 30. 16:53
 3/7 anonim ***** válasza:
48%

[link]

Én egy olyan képletet találtam a 4. oldalon, hogy

PV = C(n) * (1/(1+r)^n), esetünkben n=1, így

PV = C(1) * (1/(1+r)^1), ebbe behelyettesítünk:

130 = 150 * (1/(1+r)), osztunk 150-nel:

130/150 = 1/(1+r), itt érdemes reciprokot venni:

150/130 = 1+r, erre pedig

r = 150/130 - 1 =~ 0,154 = 15,4% adódik.

Nem értek hozzá, de a képletekből azt olvasom ki, hogy ez igazából egy kamatos kamat; ha felszorzol a nevezővel, akkor

PV * (1+r)^n = C(n), adódik, ez a kamatos kamat képlete arra az esetre, amikor a kezdőtőke PV, a kamatláb r, és n periódus (nap, hónap, év, ...) lejártával C(n) forintunk lesz. Vagyis ez a diszkontráta nem más, mint a PV-re vonatkoztatott kamatláb.

Aki meg bunkózik, azzal nem kell foglalkozni.

2020. szept. 30. 17:17
 4/7 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm!!😁
2020. szept. 30. 17:23
 5/7 anonim ***** válasza:

"a kamatláb r"

pontosabban r%

Nincs mit :)

2020. szept. 30. 17:24
 6/7 anonim ***** válasza:
A feladatból kimaradt az időtényező. Amúgy meg ha ertelmezed a szöveget akkor az a kérdés, hogy 150 hány százaléka 130. Ebből a ráta -1. Azaz a 130 -at hány százalékkal kell növelni, hogy 150 legyen. Egy sima osztás. Még pénzügyesnek sem kell hozzá lenni.
2020. okt. 1. 06:06
 7/7 anonim ***** válasza:
Pénzügyesnek azért kell hozzá lenni, hogy tudjuk, hogy mi a franc az a ráta (mit mutat meg, hogyan kell vele számolni, stb.).
2020. okt. 1. 11:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!