Valaki segít a töri háziban? Nem találom néhány feladat megoldását/nem tudom jó e (?)
Az első feladat igaz hamis
Cím: országgyűlések a reformkorban
A kolera ekkor még gyógyíthatatlan betegség volt: Igaz
1844ben a német helyett a magyar lett a hivatalos államnyelv: Hamis
Magyarországon 1848 előtt rendi országgyűlések működtek: Hamis
Az első reformországgyűlésen Kölcsey Szatmár megye követe volt: Igaz
Deák Ferenc Balítéletekről című művét betiltotta a cenzúra: Hamis
Az 1832-36os országgyűlés legfőbb témája a jobbágykérdés volt: Igaz
2. Feladat itt sorba kellett rakni. Úgy írom, ahogy szerintem volt, de nem vagyok biztos benne :(
1. Kolerajárvány pusztít hazánkban
2.Az első igazi reformországgyűlés kezdete
3. Wesselényi megírja a Balítéletekről című művét
4. A magyar lett a hivatalos államnyelv
5. Törvénybe iktatják az önkéntes örökváltságot
A 3.feladatba ki kellett egészíteni.
A reformkori országgyűlések fontos kérdése a.....(szerintem magyar) nyelv ügye is. A magyar nemzeti ébredés jegyében már.... megindult a harc a magyar nyelv jogainak kiterjesztése ügyében. Ennek jegyében zajlott a.... (nyelvújító??) mozgalom is. A bécsi udvar sokáig.... (elitélte?) a változtatást. Végül a magyar nyelv ügye teljes diadalt aratott: az 1844.évi II. törvénycikk alapján a Magyar Királyság területén- a korábbi...... (latin?) helyett a magyar lett a hivatalos államnyelv. Mindez érvényesült a törvényhozás, közigazgatás, az............ és az oktatás területén is.
Előre is köszi ha valaki segít ❤
Te lehetsz az első, aki segít a kérdezőnek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!