Erzsi néni dinnyét árul. Hétfőn eladta a dinnyék felét és még 4 drb-ot, kedden a maradék felét és még 2 drb-ot szerdán 5 dinnyét, csütörtökön 2 híján a maradék felét, pénteken pedig ay utolsó 8-at. Hány dinnyét adott el a héten?
levezettem, megoldottam, csak kellene a visszaigazolás, hogy más is így oldaná e meg.
Gyönyörűen lehet haladni alulról felfelé, vagyis visszafelé.kis pontatlanság az elején, ami elbizonytalanít, hogy nincs megadva, hogy a maradék fele +4, hanem az van ott, hogy az összes dinnye fele +4, tehát az összes dinnye x nem tudjuk.
ha valakit érdekel:
x/2+4+24,5 =x
Attól tartok, kicsit túlgondoltad a feladatot.. de oké, tegyük fel, Erzsi néni kattant egy kicsit, és félbevagdossa a dinnyéit:
"hétfőn eladta a dinnyék felét és még 4 db-ot"
Vagyis ugye van - szerinted - 57 db dinnyéje, ezeket mind félbevágta és eladta, akkor maradt 57 darab fél dinnyéje, ezekből hogy ad el még 4 (egész) darabot? Vagy a fél dinnyékből nyolcat összeilleszt? Akkor minek vágta ketté őket? :)
Na nem mintha ezzel a számítással kijönne a végeredmény.
Sajnálattal közlöm hogy kijön.
57 fele+4 amit eladott
X/2+4+24,5=x
57/2+4+24,5=57
28,5+4+24,5=57
57=57
57 dinnyét adott el öszesen
Azaz
Ha pénteken 8
Csütörtökön 10
Szerdán 15
Kedd 24,5
Logikus hogy hétfőn este 24,5 dinnyével zárta a napot.
Így kitudjuk számolni a hétfőn eladottak számát
Hetfőn eladott x/2+4 maradt 24,5=x
És máris kijön az 57
Ha valaki csak kritizálni jar ide és másokat oltogatni.természetesen nem fog megoldást kínálni.
Hozzáértő emberek véleményere voltam kiváncsi.de megoldottam egyedül.ha valakinek javára szolgál lehet használni.
És logikus hogy Erzsi néni nem az összes dinnyét fogja félbe vágni, de ha volt 1 ilyen kérés megtette.1drb dinnyét 1 kedves vásárlónak 2té vágta.hűtös autója van így a dinnyék nem rohadnak meg a nagy áviás kocsiban.másnap jött 1 másik kedves család akik esetleg másfél dinnyét megvettek mert 5 személyes család volt és a nagyinak is akartak adni.
Erzsi néni pedig mindenkinek a kedvében akar járni, mint afféle jó üzletember.pénz az pénz.de úgy elvitték az összes 57 dinnyet, hogy mehetett utánpótlásért.ügyes ez az Erzsi néni.az összeset eladta.
Az eladott dinnyék az egyes napokon
Péntek 8
Csüt 2
Szerda 5
Kedd 9,5
Hetfő x/2+4.....57/2+4=32,5
32,5+9,5+5+2+8=57
Összesen 57 dinnyét adott el.
X/2+4+24,5=57
57/2+4+24,5=57
28,5+4+24,5=57
57=57
Ha hétfőn 24,5 db dinnyéje maradt és kedden ennek a felét adta el plusz 2 db-ot, akkor (24,5/2)+2 = 14.25 db-ot adott el kedden.. sajnos teljes káosz amiket számolgatsz. Nincsenek se félbe se negyedbe vágott dinnyék, egész dinnyékkel kell számolni.
Annyit elárulok, hogy a megoldás 84, ennyi dinnyével kezdte a hetet, a többit ez alapján próbáld megoldani egyedül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!