Tudnátok segíteni a matek háziban, mert a tanár nem tudja érhetően elmagyarázni a digitális matek órán?!
1. Számítsd ki annak a hasábnak a térfogatát és felszínét, amelynek alapja egy szabályos hatszög, mely élei hossza 6 cm, magassága 10 cm. (Nézz utána a szabályos háromszög területének kiszámításának, a Pitagorasz tételnek)
2. Számítsd ki annak a körhengernek a térfogatát és felszínét, amely alapkörének sugara 5 cm, magassága 20 cm.
3. Egy henger alapkörének sugara 10 cm, magassága 30 cm. Mekkora a felszíne, térfogata?
1.feladat:
Szabályos hatszög felbontható hat darab szabályos háromszögre. Lerajzolsz egy szabályos hatszöget és bele a magasságát. Pitagorasz tétellel ki tudod számolni ezt a magasságot (jelöljük m-mel).
Ekkor a test magassaga (legyen M) a szabalyos háromszög magassága (m) és az oldalháromszög magassága (legyen mo) alkot egy derekszögű háromszöget.
Kiguglozod a térfogat es felszín képleteket.
2. Feladat:
r=5 es M=20
Gugli: henger térfogata és felszine.
Behelyettesítesz és kész.
3.feladat:
r=10 és M=30
Lásd az előző példát.
Ha elakadtál szólj!
Igazad van első válaszoló.
De nem jutottam semmire,ezért kérdeztem meg itt hátha valaki pontról pontra elmagyarázzam nekem a feladatot.
És nem azt kértem hogy oldjátok meg helyettem,hanem ezt hogy segítsetek elmagyarázni mit hogyan kell csinálni.
Előző válaszom alapján: Sajnos a gúlával magyaráztam és a feladatban hasáb volt. Ezért bocsánatot kérek.
Egy 6 cm oldalú szabályos háromszög magassága legyen m, ami elfelezi az alapélt.
Ekkor m^2 + 3^2 = 6^2 amiből m=gyök(27)=5,2 cm
Ezen szabályos háromszög területe: 6*gyök(27)/2=15,6cm2
Mivel a szabályos hatszög hat darab ilyen szabályos háromszögből áll ezért a szabályos hatszög területe: 6*15,6=93,53cm2.
Hasáb térfogata: alaplap területe * M
V=93,53*10=935,3 cm3
Hasáb felszíne: 2* alaplap terülte + a palást területe (ami jelen esetben 6 darab 6*10-es téglalap területének összege)
A=2*93,53+6*(6*10)=547,06cm^2
Nagyon szépen köszönöm!
Már értem hogy hogyan kell csinálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!