Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Miért szerette meg Cecey...

Miért szerette meg Cecey Tulipánt? a) mert jó humora volt b) mert fából műkezet faragott Ceceynek c) mert török létére megtanult magyarul

Figyelt kérdés
Egri csillagok II.rész Oda Buda!

#csillag #egér #OdaBuda!
2020. ápr. 23. 10:39
 1/1 dellfil ***** válasza:

Azért, mert azt mondta, tud sakkozni... na nem teljesen igaz ez, mert amikor sebesülten feküdt a török az árokban, - és Cecey odabaktatott hozzá - megkérdezte a törököt, hogy tud-e sakkozni. Az meg megismerte a "sakk" kifejezést.

"Odabaktatott a vérbe borult janicsárhoz, és kardját a mellének szegezve kérdezi:

- Tudsz-e sakkozni?

- Kaplaman - feleli a török bágyadozva.

-Sakk?

-Sakk, sekk, matt? - kérdezi nyögve a török.

-Az, az, Mohamed rúgjon meg! Vigyétek ezt is az udvarra, ez az én rabom!"

Na NEM ezért szerette, meg, nem is a humora miatt, és nem azért mert valóban jól megtanult magyarul, hanem azért mert olyan kiváló műkezet faragott Ceceynek, hogy még nyilazni is tudott vele az öreg.

Tehát "b" válasz. :)

Javaslom, olvasd el figyelmesen ezt a regényt. Jó, és nem unalmas. Hidd el, megéri.

(Na, ja, csakhogy a ti generációtok nem tud regényt olvasni. Ugyanis hiába "tudsz olvasni", az kevés, hiszen agy irodalmi mű olvasása bizonyos készségeket követel/ne meg, amely készségeket - legtöbbeknél - elpusztította a "képi kultúra" robbanásszerű elterjedése. Igen, az én generációm, már a TV-n mozin nőtt fel, és az még csak a "bevezetője volt" a mai "videó világnak". Sőt ennél is "durvábbá" vált a helyzet az utóbbi tíz - tizenöt évben a "facebook" - és társai - jellegű "kommunikáció" elterjedése miatt. (Amit a kézben hordozható mini computerek - "okos"telefon és társai - idéztek elő. Nem is lenne ezzel baj... csakhát... no mindegy. :)

Oké, offoltam, de nem hagyhattam ki. pedig tudom - csonka mivolta miatt - félre fogják értelmezni. Amennyire csak lehet. :D

dellfil

2020. ápr. 23. 12:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!