Egy biciklis milyen módokon igyekszik csökkenteni a rá ható közegellenállási erőt? Soroljunk föl legalább négyféle dolgot!
... és még valami: olvasd el itt a három cikket az aerodinamikáról:
"Például ha fal mellett vagy teherautó mögött biciklizik, máris csökkentette (bár utóbbi eléggé balesetveszélyes, így nem ajánlott). Vagy ha alagútban biciklizik, akkor is."
A teherautó mögöttit ismerem bár magam nem használtam.
Az a rajozási s hasonlóan működőképes.
De a másik kettő (fal mellett és alagútban) ugyan miért mi módon csökkentené a biciklis légellenállását? Ezt fejtsd ki részletesebben érdekelne.
Szerintem pont ellentétes azaz fékező hatású lehet:
Nem halad a biciklis előtt semmi ami védené és húzná a légtömeget. Valamivel párhuzamosan halad ami ráadásul áll, tehát a surlódás által a fal melletti levegő is csak lassabban tud haladni. Azaz fékezi. Alagútban ez többszörösen igaz. Szerintem ez józan ésszel belátható.
Csak ismételni tudom az előzőeket, nem jut eszembe más.
Egy átlag biciklis a testtartással, illetve lassan haladással. Szerintem más nincs is.
Versenybiciklis speciális ruhával, biciklivel, és rajozással.
Közúti biciklis esetleg teherautó mögött szélárnyékban halad, de ez veszélyes.
Mozgó szélárnyék: pipa.
Fal, alagút: nem nyert.
Testhelyzet: pipa.
Plusszolok hozzá még párat:
- Testre feszülő ruha.
A lobogó, laza ruha örvényfogó, fékez.
- Aerodinamikus bukósisak.
Nem, a lábukat nem ezért borotválják. Még sok bringás is elhiszi, de nem. Az a bemelegítő sportkrém könnyebb alkalmazása miatt van és az esetleges sérülések gyors elsősegélyét könnyíti, fertőződést csökkentheti.
- Még egy fontos dolog, nagyon fontos: a kerekek légellenállása nagyon nagy.
Az aero felni is segít, de a legnagyobb szélfogók a küllők. A karbon kerekek lényege a súly mellett a küllőszám csökkentése és a küllők aerodinamikusabbá tétele.
Még normál fémküllők esetén is bevetik a trükköt:
- Kevesebb küllő (falubájkban 36 db, itt a plafon a 24 db, de még annál is van jóval kevesebb).
- Lapos küllők a körkeresztmetszet helyett.
Amikor láttam a kérdést, gondoltam, mennyi mindenre nem gondoltok majd, de Wadmalac gondolt mindenre…
Szóval csak egy vicces videó, hogy mennyit tud számítani a testhelyzet:
https://www.youtube.com/watch?v=3Iz7ZMALaCY youtu.be/3Iz7ZMALaCY
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!